Πόση πρωτεΐνη χρειάζεται το μωρό μου;
Τι μας μαθαίνει το μητρικό γάλα για τη σωστή ανάπτυξη του μικρού μας;
 

Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε λιπαρά και σάκχαρα και φτωχό σε πρωτεΐνη. Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε πρωτεΐνη είναι περίπου 5% της συνολικής του ενέργειας.

Μόλις, όμως, μπουν στη διατροφή του μικρού παιδιού οι στερεές τροφές, η κατανάλωση πρωτεΐνης σκαρφαλώνει στο 15% της συνολικής ενέργειας.

Έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής ενός παιδιού, μπορεί να είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση παχυσαρκίας αργότερα στην εφηβική και ενήλικη ζωή του.

Επομένως, θα ήταν συνετό να αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

Αντίθετα, όμως, με το τι συστήνουν οι έρευνες, παρατηρούμε ότι τα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης. Και μάλιστα, όσο πιο συνειδητοποιημένες διατροφικά είναι οι μαμάδες, τόσο το φαινόμενο αυτό γίνεται εντονότερο.

Πράγματι, φαίνεται ότι οι μαμάδες που θέλουν να προσέξουν τη διατροφή του παιδιού τους, προσπαθούν να περιορίζουν τα λιπαρά που καταναλώνει το παιδί και αυξάνουν την πρωτεΐνη.

Έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης τα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού έχει ως αποτέλεσμα το παιδάκι να έχει πιο χαμηλό βάρος. Όμως, φάνηκε ότι μακροπρόθεσμα τα παιδιά αυτά τελικά παίρνουν περισσότερο βάρος και έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα αργότερα. Αντίστροφα, τα παιδάκια μέχρι 2 χρονών που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών, έχουν μικρότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα αργότερα στη ζωή τους.

Επομένως, μία διατροφή ισορροπημένη και θρεπτική, πλούσια σε καλά λιπαρά, υδατάνθρακες και χωρίς περίσσεια πρωτεΐνης, όπως ακριβώς είναι το μητρικό γάλα,  φαίνεται να είναι ιδανική για την καλύτερη ανάπτυξη και υγεία του παιδιού τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

 

 

Βιβλιογραφία

Michaelsen KF, Greer FR. Protein needs early in life and long-term health. Am J Clin Nutr. 2014 Mar;99(3):718S-22S.

Michaelsen KF, Larnkjær A, Mølgaard C. Amount and quality of dietary proteins during the first two years of life in relation to NCD risk in adulthood. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2012 Oct;22(10):781-6.

Axelsson I. Effects of high protein intakes. Nestle Nutr Workshop Ser Pediatr Program. 2006;58:121-9; discussion 129-31.

Rolland-Cachera MF, Akrout M, Péneau S. Nutrient Intakes in Early Life and Risk of Obesity. Int. J. Environ. Res. Public Health 2016, 13(6), 564;

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή