Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου;
Μήπως ήρθε η ώρα να επιλέξεις άθλημα για το παιδί σου; Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.
 

 

Τα παιδιά έχουν μια έμφυτη ανάγκη για κίνηση. Μόλις κάνουν τα πρώτα τους βήματα, ξεκινούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο. Χάνονται από κοντά μας, εξερευνώντας. Βιάζονται να τρέξουν, όταν καλά καλά δεν μπορούν να περπατήσουν. Η φυσική δραστηριότητα για τα παιδιά είναι το ίδιο απαραίτητη με την τροφή και το νερό. Τώρα λοιπόν που ξεκίνησε το σχολείο και μπαίνουμε σε νέο πρόγραμμα και με την ελπίδα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε και με την άσκηση του παιδιού μας.

Ο αθλητισμός συμβάλλει στην ομαλή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. 

  • Κοινωνικοποιείται, μαθαίνει να λειτουργεί αρμονικά μέσα σε μία ομάδα, να αναλαμβάνει ευθύνες, να πειθαρχεί στους κανόνες του εκάστοτε αθλήματος και να αποδέχεται τις ήττες. 
  • Ανακαλύπτει και αναπτύσσει τις δυνατότητες και τα όρια του. 
  • Αποκτά αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του αλλά και στην ομάδα.
  • Διοχετεύει δημιουργικά την ενέργεια του και κοιμάται καλύτερα. 
  • Μαθαίνει να έχει πρόγραμμα στην καθημερινότητά του και να μη σπαταλά το χρόνο και την ενέργειά του άσκοπα. 

Όσον αφορά τα οφέλη στη σωματική υγεία, λειτουργεί ευεργετικά, πραγματικά, στα πάντα! 

  • Δυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα,
  • ενισχύει το ανοσοποιητικό,
  • “γυμνάζει” το καρδιαγγειακό και βοηθάει το αναπνευστικό,
  • αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και 
  • προλαμβάνει την παχυσαρκία και διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα. 

Η άσκηση είναι εξίσου σημαντική με την τροφή και το νερό για ένα μικρό παιδί και βάζει τα θεμέλια για έναν γερό οργανισμό.

 

 Children's Team Building on Green Grassland

 

Ποια είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής;

1. Αρχικά, ο μόνος λόγος να θέλει ένα παιδί να ξεκινήσει και να συνεχίσει μία δραστηριότητα και να μην τα παρατήσει, είναι να περνάει καλά εκεί που πηγαίνει. Άρα πρώτο μέλημά μας είναι “τι θέλει το παιδί”. Μπάσκετ ενώ είναι ένα κεφάλι πιο κοντό από τους συμμαθητές του; Μπάσκετ! Όχι ποδόσφαιρο, επειδή παίζαμε εμείς στα νιάτα μας. Ακούμε τις επιθυμίες του παιδιού μας και συζητάμε. Καλό είναι να κάνουμε μια λίστα με αθλήματα που το ενδιαφέρουν και να δοκιμάσουμε. Οι περισσότεροι σύλλογοι, παρέχουν δοκιμαστική περίοδο των αθλητικών τους προγραμμάτων, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά αθλήματα.

2. “Δεν του αρέσει τίποτα.” Υπάρχουν και αυτά τα παιδιά, που δεν φαίνεται να παθιάζονται με κάποιο άθλημα. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Όπως μας εξήγησε και η καθηγήτρια φυσικής αγωγής, Μαρία - Αριάδνη Ραγιαδάκου, “Περνάμε κάποιον χρόνο παρατηρώντας την αθλητική συμπεριφορά του παιδιού μας. Κρίνουμε εμείς, μέσω της συνεχούς παρατήρησης, ποιο άθλημα θα ταίριαζε καλύτερα στο μικρό μας ταλέντο. Τρέχει γρήγορα; Μήπως να επιλέξουμε κάτι με ταχύτητα; Του αρέσει το νερό; Τότε, να κάνουμε ένα δοκιμαστικό στο κοντινό κολυμβητήριο. Χορεύει όλη μέρα; Μια επίσκεψη σε μια σχολή χορού ή έναν σύλλογο γυμναστικής, θα μας βοηθούσε να βρούμε κάτι για το μικρό μας αστεράκι. Η επικοινωνία και η συνεργασία με το παιδί,  τους δασκάλους και τους εκπαιδευτές του είναι απαραίτητη, ώστε να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα των δυνατοτήτων αλλά και των δυσκολιών του.”

3. Επίσης σημαντικό κριτήριο είναι, ο τόπος άθλησης να βρίσκεται κοντά στο σπίτι, ώστε η απόσταση να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Να συναγωνίζεται με συνομηλίκους του και ιδανικά με συμμαθητές. Έτσι θα του είναι το περιβάλλον πιο οικείο.

4. Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας covid -19, σημαντικό ρόλο στην επιλογή αθλήματος παίζει και ο χώρος της προπόνησης. Κλειστός ή ανοιχτός; Επιλέγουμε ένα άθλημα που πιστεύουμε πως θα είναι πιο ασφαλές για αυτή τη δύσκολη περίοδο και ίσως να μην επηρεάζεται και από πιθανό “lockdown”. H διατήρηση της αθλητικής ρουτίνας βοηθάει εξαιρετικά στη διατήρηση της ψυχικής υγείας.  

5. Το κόστος είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Κάνουμε έρευνα αγοράς και σε αυτό το κομμάτι. Οι δημοτικοί αθλητικοί σύλλογοι, συνήθως έχουν ποικιλία αθλημάτων και μειωμένες τιμές., χωρίς να υστερούν σε ποιοτικές υπηρεσίες. Ρωτάμε και ενημερωνόμαστε. Η άσκηση είναι προτεραιότητα για τους δημοτικούς φορείς, οπότε έχουμε πολλές ελπίδες να πάρουμε μια πολύ συμφέρουσα προσφορά. 

6. Η ηλικία του παιδιού είναι επίσης ένας παράγοντας που θα μας καθοδηγήσει. Δεν έχει σημασία, αν στα 4 του έκανε κολύμβηση και στα 12 θέλει να κάνει τένις. Έτσι και αλλιώς, τα παιδιά μεγαλώνουν, ωριμάζουν και αλλάζουν. Η αλλαγή αθλήματος δεν πρέπει να μας απογοητεύει αλλά να μας χαροποιεί το γεγονός πως το παιδί μας θέλει να δοκιμάσει και κάτι άλλο. Η ηλικία επηρεάζει και την επιλογή αθλήματος, όχι μόνο από την πλευρά των γονιών αλλά και από την πλευρά του παιδιού. Στόχος μας είναι το παιδί να παραμένει κοντά στον αθλητισμό. 

Set of fitness equipment placed on marble surface

Ο κατάλληλος εξοπλισμός

Αφού διαλέξουμε άθλημα το επόμενο βήμα είναι να προμηθευτούμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Και σε αυτό το σημείο είναι που ξεκινάει μια νέα αναζήτηση. Και αν χρειαζόμαστε αγορές για διαφορετικά αθλήματα; Και πως ξέρουμε τι είναι κατάλληλο για το επίπεδο του; 

Ό,τι και αν χρειαζόμαστε, από ένα ζευγάρι παπούτσια, αθλητικές κάλτσες και μια τσάντα, μέχρι πέδιλα του σκι και κανό, στα καταστήματα cosmossport βρίσκουμε ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό να μας καθοδηγήσει. Ακόμα και αν θέλουμε να κάνουμε τις αγορές μας διαδικτυακά, στο www.cosmossport.gr, βρίσκουμε τον εξοπλισμό ομαδοποιημένο ανά άθλημα. Είναι σημαντικό, να έχουμε τη σωστή καθοδήγηση και την προσοχή που μας αξίζει. Ο κατάλληλος εξοπλισμός μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών και κάνει το άθλημα διασκέδαση για τα μικρά παιδιά. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, ο σωστός εξοπλισμός, μπορεί να δώσει και τη νίκη. 

 

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή