Η αξία του οικογενειακού τραπεζιού
Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των γονιών, το βαρύ πρόγραμμα των παιδιών καθιστούν δύσκολο το "οικογενειακό τραπέζι". Όμως η αξία του είναι ανεκτίμητη.
 

Για να καταφέρουμε να «στρώσουμε» το οικογενειακό τραπέζι πρέπει να διαθέτουμε οργανωτικές, διαπραγματευτικές, επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και πολλή υπομονή… Το καθημερινό πρόγραμμα του κάθε μέλους της οικογένειας είναι γεμάτο και διαφορετικό από των άλλων. Η επιστήμη, όμως, δείχνει ότι αξίζει τον κόπο!
Τα παιδιά που τρώνε συχνά με τους γονείς τους:
1. Καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και πίνουν λιγότερα αναψυκτικά.
2. Έχουν καλύτερα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων στο σώμα τους και καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες.
3. Επιλέγουν πιο υγιεινά τρόφιμα, ακόμα και όταν βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους.
4. Μιλούν περισσότερο με τους γονείς τους και έχουν καλύτερη επικοινωνία.
5. Έχουν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο και είναι πιθανότερο να διαβάζουν περισσότερα βιβλία και να έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο.
6. Ως έφηβοι, έχουν μικρότερες πιθανότητες να στραφούν στο ποτό, το κάπνισμα και τα ναρκωτικά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καλή επικοινωνία με τους γονείς μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να στρέφονται προς εκείνους για την επίλυση των προβλημάτων τους και όχι σε άλλους φορείς ενημέρωσεις, όπως τηλεόραση, φίλους και γνωστούς.
7. Ως έφηβοι, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια διατροφική διαταραχή (νευρική ανορεξία, πολυφαγία, βουλιμία)
  • Σχεδιάζουμε ένα οικογενειακό γεύμα οποιαδήποτε ώρα μπορεί να βολεύει την οικογένεια. Μπορεί να είναι οικογενειακό πρωινό ή μεσημεριανό ή βραδινό. Μπορεί ακόμα να αλλάξουμε λίγο τις ώρες των γευμάτων μας και να βάλουμε για παράδειγμα το οικογενειακό βραδινό κατά τις 6.30 και όχι κατά τις 8.30 που μπορεί να συνηθίζαμε μέχρι τώρα, αν αυτό βολεύει.
  • Μόλις καταφέρουμε να βρούμε μία ώρα συνάντησης, την καθιερώνουμε και προσπαθούμε να την τηρούμε. Κλείνουμε την τηλεόραση, ξεχνάμε τη διάθεσή μας να κάνουμε κήρυγμα για τους κακούς βαθμούς στο σχολείο, σερβίρουμε το φαγητό, τα φρούτα, τα λαχανικά μας και καθόμαστε όλοι μαζί να απολαύσουμε με τους αγαπημένους μας.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή