Αϋπνία και απόγνωση!
Γιατί ο ύπνος γίνεται όλο και δυσκολότερος σε παιδιά και εφήβους;
 

Όλο και περισσότερα είναι τα παιδιά και οι έφηβοι που εμφανίζουν προβλήματα στον ύπνο τους. Συνήθως πρόκειται για συνεχόμενους, έντονους εφιάλτες, υπνοβασία, αϋπνία και άπνοιες.

Ειδικότερα με υπνική άπνοια, η οποία συνήθως εμφανιζόταν σε ενήλικες μέσης ηλικίας, τώρα διαγιγνώσκονται όλο και συχνότερα παιδιά.

Οι έρευνες προσανατολίζονται σε διάφορα αίτια για αυτήν την αυξητική τάση στις διαγνώσεις, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση πολύ λιπαρών και επεξεργασμένων σνακ, η φτωχή σε ποικιλία διατροφή και η πολύωρη ενασχόληση με τις οθόνες (υπολογιστές, τηλεόραση, ταμπλέτες, κινητά).

Μερικές συμβουλές για καλύτερο ύπνο:

  1. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε ένα σταθερό ωράριο που το παιδί μας θα πέφτει καθημερινά για ύπνο και δεν αποκλίνουμε από αυτό.
  2. Κλείνουμε τις οθόνες τουλάχιστον 30-60 λεπτά πριν την ώρα ύπνου.
  3. Αποφεύγουμε την κατανάλωση ζάχαρης πριν τον ύπνο.
  4. Εξηγούμε τη διεγερτική δράση των ενεργειακών και άλλων αναψυκτικών στο έφηβο παιδί μας και το παροτρύνουμε να τα αποφεύγει, ιδιαίτερα μετά τις μεσημεριανές ώρες (ή γενικότερα).
  5. Ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τροφές με ω3 λιπαρά οξέα.
  6. Προσπαθούμε να παρέχουμε στο παιδί ποικιλία υγιεινών τροφίμων.
  7. Ξεκινάμε οικογενειακά, με απλά αλλά σταθερά βήματα και με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, την προσπάθεια απώλειας βάρους, στην περίπτωση που το παιδί είναι παχύσαρκο.  
  8. Φροντίζουμε το παιδί μας να ασκείται καθημερινά μία ώρα αλλά τουλάχιστον τρεις ώρες πριν την ώρα του ύπνου.

 

 

Βιβλιογραφία

Marie-Pierre St-Onge, Anja Mikic, Cara E Pietrolungo; Effects of Diet on Sleep Quality, Advances in Nutrition, Volume 7, Issue 5, 1 September 2016, Pages 938–949
Weiss A, Xu F, Storfer-Isser A, Thomas A,Ievers-Landis CE, Redline S.The association of sleep duration with adolescents' fat and carbohydrate consumption. Sleep2010;33:1201–9.
Grandner MA, Jackson N, Gerstner JR, Knutson KL. Dietary nutrients associated with short and long sleep duration: data from a nationally representative sample. Appetite 2013;64:71–80.
Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή