Η αλήθεια για τα trans λιπαρά
Το κέικ με βούτυρο ή με μαργαρίνη είναι πιο υγιεινό;
 

Στη δεκαετία του ’80 τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (ζωικά κυρίως λιπαρά που βρίσκονται στα τυριά, το κρέας, το βούτυρο κλπ) κατηγορήθηκαν για την αυξημένη εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι εκείνα που αυξάνουν την τιμή της LDL «κακής» χοληστερόλης και κατ’ επέκταση συμμετέχουν στη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας. Εκείνη την περίοδο προτείνεται η αντικατάσταση των ζωικών λιπαρών με λιπαρά φυτικής προέλευσης και έτσι συστήνεται η κατανάλωση μαργαρίνης, καλαμποκέλαιου, βαμβακέλαιου και άλλων φυτικών ελαίων.
Τα τελευταία όμως 10 χρόνια, όλο και περισσότερες έρευνες ενοχοποιούν τα trans λιπαρά, λιπαρά φυτικής προέλευσης που έχουν μερικώς υδρογονοποιηθεί, σε μια προσπάθεια στερεοποίησης και απόκτησης χαρακτηριστικών παρόμοιων με του βουτύρου. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυξάνουν τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης και μειώνουν τις τιμές της HDL «καλής» χοληστερόλης, οδηγώντας στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και άρα σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Που υπάρχουν;
Τα περισσότερα από τα trans λιπαρά που καταναλώνουμε προέρχονται από επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα όπως: μαργαρίνη, μπισκότα, μπάρες δημητριακών εμπορίου, κατεψυγμένα έτοιμα φαγητά, πατάτες τηγανιτές, συσκευασμένα αρτοσκευάσματα και γενικά τρόφιμα που σχετικά συχνά περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο του παιδιού μας.
Τι κάνουμε:
• Διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων και επιλέγουμε τρόφιμα με 0γρ. trans λιπαρών
• Χρησιμοποιούμε πάντα ελαιόλαδο στη μαγειρική που λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε, οξειδώνεται λιγότερο
• Αντικαθιστούμε το βούτυρο, σε όποιες συνταγές μπορούμε, με ελαιόλαδο
• Αντικαθιστούμε τη μαργαρίνη με βούτυρο κανονικό, αλλά μετριάζουμε την ποσότητα που τρώμε
• Όπου μπορούμε χρησιμοποιούμε ωμό ελαιόλαδο και δεν «καίμε ή τσιγαρίζουμε
Στόχος δεν είναι να αφορίσουμε τα trans λιπαρά, αλλά να περιορίσουμε την κατανάλωση τους και να αυξήσουμε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών και γενικά φυσικών τροφών. Προτιμούμε τη φυσική μορφή των τροφών πάντα, γιατί η φύση κάτι ξέρει καλύτερα.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή