Ζάχαρη καρύδας. Τελικά...;
Τελικά, η ζάχαρη καρύδας είναι η πιο "καλή" ζάχαρη που έχουμε στη διάθεση μας;     
 

Είναι αξίωμα της ανθρώπινης φύσης, να αγαπάμε τη γλυκιά γεύση. Από την άλλη, τώρα πλέον που έχουμε τη γνώση, ξέρουμε πως η ζάχαρη και συγκεκριμένα η πρόσθετη ζάχαρη, βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας, κυρίως μακροπρόθεσμα.

Αυτό μας έχει οδηγήσει στο να βρούμε εναλλακτικά φυσικά και μη γλυκαντικά. Τα φυσικά γλυκαντικά κερδίζουν έδαφος και ένα από αυτά είναι η ζάχαρη καρύδας.

Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται απο το δέντρο του κοκοφοίνικα και θεωρείται υψηλότερης διατροφικής αξίας και με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με την απλή ζάχαρη.

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε τα πραγματικά δεδομένα, ώστε να κάνουμε συνειδητές επιλογές, στηριζόμενοι στην αλήθεια και όχι απλά σε ισχυρισμούς.

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και από που προέρχεται;

Η ζάχαρη καρύδας είναι μια φυσική ζάχαρη οι οποία προέρχεται απο το υγρό που κυκλοφορεί μέσα στο φυτό του κοκοφοίνικα και είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες. 

Η διαδικασία λήψης είναι απλή και έχει μόνο 2 βήματα.

  1. Μια τομή γίνεται στο λουλούδι του κοκοφοίνικα και το υγρό που βγαίνει, συλλέγεται.
  2. Το σκεύος συλλογής θερμαίνεται μέχρι όλη η υγρασία να εξατμιστεί.
  3. Το τελικό προϊόν είναι ανοιχτό καστανό και έχει κρυσταλλική μορφή. Μοιάζει πολύ με την κλασική ανεπεξέργαστη μαύρη ζάχαρη, με τη διιαφοά πως οι κρύσταλλοι είναι μικρότεροι και συνήθως όχι τόσο ομοιόμορφοι.

Έχει υψηλότερη διατροφική αξία από την κλασική ζάχαρη;

Η κλασική επεξεργασμένη ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού (το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων) είναι τόσο επεξεργασμένα που εκτός απο ενέργεια, δεν έχουν κάτι να αποδόσουν στην οργανισμό.

Απο την άλλη, αναλύοντας τη ζάχαρη καρύδας θα βρούμε σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο, μαζί με κάποιες πολυφαινόλες κι αντιοξειδωτικά. Επίσης, περιέχει ινουλίνη, στην οποία μπορεί να οφείλεται ο χαμηλότερος ρυθμός απορρόφησης της ζάχαρης καρύδας και ο μικρότερος γλυκαιμικός της δείκτης, σε σύγκριση με την κλασική λευκή ζάχαρη. Παρόμοια θρεπτικά συστατικά βρίσκουμε και στην ανεπεξέργαστη μαύρη ζάχαρη.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως μπορεί να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά καταναλώνοντας ζάχαρη καρύδας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με την πρόσληψη 1-3 κουτ.γλυκού/ ημέρα ζάχαρης. Η ενέργεια (θερμίδες) που αποδίδει η ζάχαρη καρύδας είναι ίδια με την απλή ζάχαρη (20 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού - 5gr.). 

Η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη;

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια μέτρηση που μας δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται η τιμή της γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση τροφής. Στην απλή γλυκόζη (αυτή που μας προσθέτουν στον κρύο εσπρέσο) έχει δοθεί η τιμή 100, γιατί είναι απλός υδατάνθρακας ο οποίος χωρίς επεξεργασία απο το σώμα μας, μπαίνει κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος. Η απλή ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη 60, ενω η ζάχαρη καρύδας 54. Παρόλα αυτά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, πως στην παργματικότητα ο γλυκαιμικός δείκτης επηρεάζεται απο την ποιότητα του τροφίμου αλλάκαι απο τον κάθε οργανισμό, αφού δεν είμαστε όλοι ίδιοι.  πραγματική However, it is important to note that GI can vary greatly between individuals

 

Περιέχει φρουκτόζη;

Η προσθήκη ζάχαρης (κάθε μορφής) προκαλεί αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, χωρίς να έχει κάποια θρεπτική αξία. Επίσης, τα φυσικά γλυκαντικά είναι πλούσια σε φρουκτόζη.

Η φρουκτόζη είναι ένας απλός υδατάνθρακας, που η επιστημονική κοιονόητητα τα τελευταία χρόνια κοιτάζει με σκεπτισκισμό. Η αυξημένη πρόσληψη φρουκτόζης (π.χ. σιρόπι αγαύης, απλή φρουκτόζη) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και προδιαβήτη σε παχύσαρκα άτομα.

Η απλή ζάχαρη (σουκρόζη ή ζαχαρόζη) αποτελείται απο 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη, ενώ το σιρόπι καλαμποκιού αποτελείται απο 45%γλυκόζη και 55% φρουκτόζη. Παρά τους ισχυρισμούς πως η ζάχαρη καρύδας δεν περιέχει φρουκτόζη, από τη στιγμή που αποτελείται κατά 70-80% από σουκρόζη ή ζαχαρόζη, αυτό σημαίνει πως περιέχει κατά 35-40% φρουκτόζη. Για αυτό το λόγο, η ζάχαρη καρύδας αποδίδει σχεδόν την ίδια ποσότητα φρουκτόζης με την απλή ζάχαρη.

 

Τελικά, είναι καλύτερη η ζάχαρη καρύδας;

Η υπερβολική κατανάλωση γλυκαντικών, ακόμα και φυσικών και ελάχιστα επεξεργασμένων, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών.

Η ζάχαρη καρύδας είναι θεωρητικά λιγότερο επεξεργασμένη απο την κλασική ζάχαρη, όμς υπάρχει “ωμή” ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο η οποία είναι και αυτή ελάχιστα επεξεργασμένη.

Η ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε δεν μπορεί να μας αποδόσει τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι ανεπεξέργαστες μοσρφές φυσικών γλυκαντικών. Με απλά λόγια, δεν μπορεί η ζάχαρη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου που μπορεί να έχουμε ή να αποδόσει επαρκή ποσότητα ασβεστίου. Και αυτό ισχύει για οποιαδήποτε μορφή ζάχαρης, είτε τη ζάχαρη καρύδας, είτε την απλή μαύρη ανεπεξέργαστη ζάχαρη.

Επίσης είναι θέμα κόστους. Η ζάχαρη καρύδας και γενικά όλα τα σάκχαρα που “θεωρούνται” πιο υγιεινά από τη ζάχαρη είναι πολύ πιο ακριβά από αυτήν. Αυτός είναι ένας τρόπος να περιορίσουμε και την υπερβολική τους κατανάλωση. Η ζάχαρη καρύδας αντικαθιστά ισόποσα των απλή ζάχαρη σε ένα γλυκό, όμως πολλές φορές επειδή μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε πως το γλυκό μας είναι πιο υγιεινό, μπορεί να βάλουμε και λιγότερη ποσότητα. Αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με την απλή μαύρη ζάχαρη που είναι φθηνότερη.

Όλα τα μόρια γλυκόζης και φρουκτόζης από οποιαδήποτε πηγή, από την απλή λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι τη φρουκτόζη που περιέχεται στα φρούτα, στον οργανισμό μας θα καταλήξουν σε μόρια γλυκόζη (ναι η φρουκτόζη μετατρέπεται σε γλυκόζη στον οργανισμό μας) και αυτά θα βγουν στην κυκλοφορία του αίματος. Άρα, θα αυξηθεί η τιμή της γλυκόζης στο αίμα μας και ο οργανισμός θα φροντίσει να την επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως κάνει συνέχεια μέσα στην ημέρα, όταν καταναλώνουμε τροφή. 

Τελικά, η προσθήκη ζάχαρης κάθε μορφής, είναι καλό να περιορίζεται. Το κέικ με ζάχαρη καρύδας, έχει τις ίδιες θερμίδες με το κέικ με απλή ζάχαρη. Και στις δυο περιπτώσεις μια φέτα είναι αρκετή και φυσικά και τα δύο κέικ μπορού να να είναι το ίδιο υγιεινά και ανθιυγιεινά για τα μικρά παιδιά. 

Η ζάχαρη καρύδας είναι μια πολύς καλής ποιότητας ανεπεξέργαστη ζάχαρη, δε είναι το θαυματουργό γλυκαντικό.

 

Βιβλιογραφία:

https://www.healthline.com/nutrition/low-glycemic-diet

www.glycemicindex.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22617566

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23762544

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή