διάβασμα + άγχος = πείνα x πείνα
Γιατί πεινάμε όταν διαβάζουμε; Πώς αντιμετώπιζουμε τις διαρκείς λιγούρες τις ατελείωτες ώρες του διαβάσματος;
 

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει πως όταν διαβάζεις, μελετάς κάτι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα βιώνεις το αίσθημα της πείνας. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ΓΙΑΤΙ;

Ο εγκέφαλος μας είναι φτιαγμένος έτσι ώστε η πρωταρχική πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί να είναι η γλυκόζη. Αυτό σημαίνει πως ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει χρειάζεται ΥΔΑΤΝΑΘΡΑΚΕΣ. Η ποσότητα που χρειάζεται δεν είναι μεγάλη. Θα εκπλαγείς όταν μάθεις πως ο μέσος εγκέφαλος χρειάζεται μόλις 120γρ. γλυκόζης. Αυτό σε ενέργεια μεταφράζεται σε μόλις 480 θερμίδες, όσο σχεδόν ένα σακουλάκι πατατάκια. Όμως όταν διαβάζεις δεν σου φτάνει μόνο ένα.

Ο λόγος που ο εγκέφαλος χρειάζεται αναλογικά λίγη ενέργεια και αυτή προέρχεται από τους υδατάνθρακες, είναι πολύ απλός και η απάντηση βρίσκεται στην εξέλιξη του είδους. Για τον άνθρωπο των σπηλαίων ήταν πολύ πιο εύκολο να βρει πηγές υδατανθράκων στην καθημερινότητά του, όπως βολβούς, ρίζες και φρούτα, από το να έχει πάντα διαθέσιμο κυνήγι. Μην ξεχνάς πως ο εγκέφαλός σου, είναι το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ όλου του σώματος. Πολύ σοφά φτιαγμένος και εξελιγμένος, χρειάζεται μικρή ποσότητα ενέργειας, από την πιο εύκολα διαθέσιμη πηγή, τους ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, ώστε να μπορεί να λειτουργεί στο μέγιστο , κάτω και από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Όμως το ερώτημα παραμένει, γιατί πεινάς όταν διαβάζεις; Αυτό συμβαίνει για 2 λόγους κυρίως.

Ενέργεια.

Το διάβασμα και κάθε έντονη πνευματική εργασία αφήνει ένα έντονο αίσθημα κόπωσης, εφάμιλλο έντονης χειρωνακτικής εργασίας. Μόνο που στο διάβασμα, οι μυϊκοί πόνοι εντοπίζονται στη μέση, από την πολύωρη καθιστική θέση, ενώ στη χειρωνακτική εργασία, οι μυϊκοί πόνοι μπορεί να είναι παντού. Ο οργανισμός στην ανάγκη του να πάρει ενέργεια για να συνεχίσει το διάβασμα αποδοτικά ζητάει ενέργεια, οπότε εδώ έρχεται το αίσθημα της πείνας.

Άγχος.

Το διάβασμα πριν τις εξετάσεις έχει πολύ άγχος. Άρα τα επίπεδα ορμονών, όπως η κορτιζόλη είναι αυξημένα, και αυτό οδηγεί και στην κυκλοφορία περισσότερης ινσουλίνης στο αίμα, η οποία προκαλεί πτώση στα επίπεδα της γλυκόζης και άρα αίσθημα πείνας και εντονότερη ανάγκη για γλυκό. Σε αυτό το σημείο γίνεται έντονη η απουσία της άσκησης. Η άσκηση οδηγεί στην έκκριση ενδορφίνων, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα την ψυχική ηρεμία. Σε περίοδο διαβάσματος, η άσκηση απουσιάζει από την καθημερινότητα. Αυτό σημαίνει πως στο διάβασμα υπάρχει μόνο η έντονη πνευματική εργασία, χωρίς την αγχολυτική επίδραση της άσκησης, άρα πεινάς γιατί έχεις άγχος.

Διάλειμμα.

Όταν διαβάζεις και θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα, το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να πιάσεις το κινητό σου για να σερφάρεις ή να τσεκάρεις τα μηνύματά σου. Αυτό όμως είναι κάτι στο οποίο θα αντιδράσει ο οικογενειακός περίγυρος, οι γονείς. Η βόλτα όμως μέχρι την κουζίνα δεν δημιουργεί σχεδόν ΠΟΤΕ αντίδραση από τους γονείς. Το αντίθετο μάλιστα, γιατί οι περισσότεροι γονείς θα σε πλησιάσουν για να σου προτείνουν σνακ ή να σου ετοιμάσουν κάτι να φας. Άρα όταν διακόπτεις το διάβασμα σου προς αναζήτηση τροφής, αυτό δεν δημιουργεί αντιδράσεις σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη διακοπή. Αναζητώντας λόγο για να διακόψεις το διάβασμα, καταλήγεις να βρίσκεσαι στην κουζίνα και να τρως ή να τσιμπολογάς, έτσι «αισθάνεσαι πείνα».

 

Τι μπορείς να κάνεις;

 1. Μικρά και συχνά γεύματα για να υπάρχει πάντα διαθέσιμη ενέργεια για τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί γλυκόζη. Αυτό σημαίνει πως αν τρώμε μια φορά την ημέρα, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα θα είναι χαμηλά, οπότε και το διάβασμα πιο επίπονο. Η λύση δεν είναι η συχνή κατανάλωση γλυκών, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει εκνευρισμό. Χρειάζεσαι σύνθετους υδατάνθρακες που θα διατηρούν τη ροή των υδατανθράκων στο αίμα και προς τον εγκέφαλο σταθερή. Προτίμησε γεύματα που περιέχουν δημητριακά ολικής άλεσης και φρέσκα φρούτα.

 2. ΟΧΙ στα μεγάλα γεύματα. Όταν διαβάζουμε το επίκεντρο είναι ο εγκέφαλος. Τα μεγάλα γεύματα δημιουργούν αίσθημα βάρους και λήθαργο, αφού η πέψη γίνεται προτεραιότητα και για να «ξυπνήσεις» θα αναζητήσεις εκ νέου τροφή, χωρίς όμως να αισθάνεσαι πραγματική πείνα.

 3. Έξυπνα σνακς. Μπανάνες, παστέλι, καρύδια, αμύγδαλα, μαύρη σοκολάτα είναι τρόφιμα ευχάριστα που θα δώσουν ενέργεια και είναι φυσικές πηγές σεροτονίνης. Καλά επίπεδα σεροτονίνης ισοδυναμούν με καλύτερη διαχείριση άγχους. 

 4. Το ψυγείο ή τα ντουλάπια δεν κρύβουν τη λύση του προβλήματος των μαθηματικών. Αντιθέτως μόλις τελειώσουν οι εξετάσεις θα έχεις μετανιώσει για τις συχνές σου επισκέψεις σε αυτά. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κομμένα ή σε φρουτοχυμό ή παγωμένο γιαούρτι με φρούτα ή με μέλι ή ακόμα και με κακάο, είναι καλύτερες επιλογές από τα τυποποιημένα μπισκοτάκια και το σακουλάκι με τα πατατάκια.

5. Καλή ενυδάτωση με νερό!!! Αλλά και με άλλα ροφήματα που θα βοηθήσουν στο διάβασμά σου. 

 6. Ρουτίνα χαλάρωσης.Το διάβασμα για να είναι αποδοτικό πρέπει να διακόπτεται από στιγμές χαλάρωσης. Μια βόλτα με τους φίλους ή η ενασχόληση με το αγαπημένο σου άθλημα, μπορεί να είναι το κλειδί για μειωμένα επίπεδα άγχους. Κλείσε τον υπολογιστή και βγες έξω. Κάνε μια βόλτα ή πήγαινε να παίξεις μπάσκετ. Η παρέα με τους φίλους και η άσκηση επιδρούν θετικά στη μείωση του άγχους.

 7. ΥΠΝΟΣ. Φυσικά μέσα στη ρουτίνα χαλάρωσης συμπεριλαμβάνεται και ο καλός ύπνος. Προσπάθησε να διατηρήσεις ένα 6 ωρο βραδινού ύπνου καθημερινά. Η γνώση αφομειώνεται καλύτερα και φυσικά όλος ο οργανισμός λειτουργεί καλύτερα.

Να θυμάσαι πως είτε διαβάζεις για τις εισαγωγικές στο πανεπιστήμιο, είτε για οποιεσδήποτε άλλες εξετάσεις, χρειάζεσαι ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ, ΚΑΛΗ ΤΡΟΦΗ και ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ.

Μειώνουμε τις εντάσεις και διατηρούμε «όλοι» την ψυχραιμία μας!

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή