Μαμά, θέλω να ψωνίσω από το κυλικείο
Οι καθημερινές επισκέψεις στο κυλικείο του σχολείου δεν βοηθούν ούτε το βάρος του παιδιού, ούτε τις καλές του διατροφικές συνήθειες, τουλάχιστον, όπως είναι η κατάσταση στα περισσότερα σχολεία της χώρας. Μπορούμε όμως να καθοδηγήσουμε τις επιλογές του παιδιού μας.
 

Σε έναν ιδανικό κόσμο το κυλικείο του σχολείου θα μπορούσε να είναι ο τόπος που τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε σωστά. Όσο και να προσπαθείς και να έχεις πάντα κάτι έτοιμο για το κολατσιό του παιδιού, θα έρθει εκείνη η μέρα που θα ζητήσει να ψωνίσει και αυτό από το κυλικείο.

Αρχικά μπορεί να αισθανθείς μέχρι και απόρριψη, γαιτί το παιδί σου προστιμάει να πάρει κάτι από αλλού, ενώ εσύ καθόσουν μέχρι αργά για να φτιάξεις τα τυροπιτάκια που τόσο πολύ του αρέσαν μέχρι ... χθες. Ψυχραιμία! Το παιδί σου θέλει να ψωνίσει από το κυλικέιο για 3 λόγους:

1. Θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί. Μόνο του με χρήματα στο χέρι, θα επιλέξει ελεύθερο αυτό που θέλει. Θα στηθεί σε μια ουρά που θα έχει και μεγαλύτερα παιδιά από αυτό. Και όμως θέλει δύναμη και θάρρος για να ακουστεί η φωνή του 6 χρονου μαθητή που ίσα που φαίνεται το χέρι του, όταν δίπλα περιμένουν τα εκτάκια του σχολείου. Όταν καταφέρει να ψωνίσει, αισθάνεται ΝΙΚΗΤΗΣ.

2. Μιμείται τους συμμαθητές του. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να ανήκουν σε ένα σύνολο. Όσο νόστιμο και "αγνό" και αν είναι το κολατσιό που του έχεις ετοιμάσει, εκείνο θα θέλει να ψωνίσει από το κυλικείο γιατί το κάνουν και οι άλλοι συμμαθητές του.

3. Θέλει να δοκιμάσει αυτά που του μυρίζουν από το πρωί. Και επιτέλους ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι θυμόμαστε την τυρόπιτα ή την πίτσα του σχολείου μας, σαν μια όμορφη ανάμνηση των σχολικών μας χρόνων.

Μπορείς να καθοδηγήσεις τις επιλογές του παιδιού σου.

1. Αρχικά, ζητάς τον τιμοκατάλογο του κυλικείου για να γνωρίζεις τις επιλογές που έχει το παιδί σου καθώς και το κόστος.

2. Δίνεις συγκεκριμένο ποσό, ανάλογα με αυτό που θα αγοράσει το παιδί σου. Έτσι και δεν θα έχει άλλα χρήματα μαζί του και θα είναι συγκεκριμένη η επιλογή του. Το καθοδηγείς, χωρίς υπερβολική πίεση, κάνοντας τις παρακάτω προτάσεις:

  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι η πιο φθηνή, κλασσική και ασφαλής επιλογή
  • Κρακεράκια
  • Τοστ ή σάντουιτς με τυρί και λαχανικά, κυρίως αν το παιδί έχει αμέσως μετά το σχολείο κάποια δραστηριότητα και το κύριο γεύμα του θα καθυστερήσει
  • Μπάρες δημητριακών (χωρίς σοκολάτα γάλακτος) ή παστέλι
  • Μικρή συσκευασία 30γρ. σοκολάτας υγείας
  • Ένα κομμάτι πίτσα μαργαρίτα
  • Χωριάτικη σπανακόπιτα 

Το κυλικείο είναι υποχρεωμένο να διαθέτει και φρέσκα φρούτα, όμως είναι ελάχιστα τα παιδιά που θα κάνουν αυτή την επιλογή.

3. Δεν χρησιμοποιείς το κολατσιό από το κυλικείο σαν επιβράβευση. Μπορείς, όμως, να καθιερώσεις μια μέρα την εβδομάδα, που το παιδί θα ψωνίζει από το κυλικείο και ανάλογα με τα χρήματα που θα του δώσεις, θα κατευθύνεις και την επιλογή του.

Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσεις το παιδί σου να επιλέγει σωστά από νωρίς, ώστε όταν θα είναι μεγαλύτερο και πιο ανεξάρτητο,  να παίρνει τις σωστές αποφάσεις.

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή