Μπορεί το παιδί μου να τρώει κάθε μέρα παγωτό;
Καλοκαίρι για τα παιδιά σημαίνει διαγωνισμός μπάνιων στη θάλασσα και παγωτών. Πόσα παγωτά όμως μπορούν να τρώνε τα παιδιά; Μπορούν ακόμα και κάθε μέρα;
 

Το παγωτό είναι επιδόρπιο. Δεν ανήκει στα γαλακτοκομικά, γιατί περιέχει ζάχαρη και άλλα που το κατατάσσουν στα γλυκά. Αυτομάτως, ανεβαίνει στην κορυφή της διατροφικής πυραμίδας και στο περιθώριο του διατροφικού πιάτου.

Και όμως για ένα δραστήριο παιδί που είναι «όλη μέρα» σε κίνηση, εκτός σπιτιού, κάνοντας κολύμπι, ποδήλατο και παίζοντας έξω με τους φίλους του, το παγωτό μπορεί να αποτελέσει ακόμα και το καθημερινό απογευματινό. Αποτελείται κυρίως από γάλα, και αυτό σημαίνει ασβέστιο και βιταμίνη Dκαι περιέχει και ζάχαρη που θα αποδώσει στο παιδί την πρόσθετη ενέργεια που χρειάζεται ο αναπτυσσόμενος οργανισμός του.

Τι πρέπει όμως να προσέχουμε:

  • Το μέγεθος του παγωτού, πρέπει να είναι ανάλογο της ηλικίας του παιδιού μας. Άρα όσο πιο μικρό, τόσο μικρότερο και το παγωτό. Εξατομικεύουμε τη μερίδα. Ιδανική λύση αποτελούν τα μικρά παγωτίνια ζαχαροπλαστείου, τα οποία μπορούμε να βρούμε και σε μεγάλα ψυγεία. Ένας γενικός κανόνας είναι πως 1 μπάλα παγωτού είναι αρκετή.
  • Η ποιότητα του παγωτού είναι ένα βασικό θέμα. Προτιμούμε πραγματική σοκολάτα και όχι επικάλυψη απομίμησης σοκολάτας.
  • Ελέγχουμε την ποσότητα, τον αριθμό των παγωτών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αγαπητό επιδόρπιο, που πολλές φορές τα παιδιά χάνουν το μέτρο. Έτσι ακόμα και αν έχουν φάει παγωτό στο σπίτι, θα φάνε και δεύτερο όταν τους κεράσει κάποιος άλλος. Αν γνωρίζουμε πως κάθε απόγευμα το παιδί θα πάει στη γιαγιά και θα το περιμένει εκεί το παγωτό του, φροντίζουμε να μην του δώσουμε και εμείς νωρίτερα.
  • Προτιμούμε την πιο απλή μορφή του και όχι επιδόρπια που μέρος τους είναι το παγωτό, όπως η βάφλα με παγωτό ή η σοκολατόπιτα με παγωτό.
  • Αν το παιδί μας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν πρέπει να καταναλώσει παγωτό, θα πρέπει όλη η οικογένεια να το σεβαστεί και να αποφύγει την κατανάλωση παγωτού. Είναι δύσκολο και παράλογο να έχουμε την απαίτηση από ένα παιδί δημοτικού ή και μικρότερο, να αντιληφθεί και να διαχειριστεί ώριμα τη διαφορετικότητά του.
  • Η πολύωρη ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι ατελείωτες ώρες απραξίας στο σπίτι δεν δικαιολογούν την καθημερινή κατανάλωση παγωτού. Σε ένα παιδί που έχει αυξημένο βάρος η καθημερινή κατανάλωση παγωτού, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την περεταίρω αύξηση του βάρους του.
  • Θυμόμαστε πάντα πως το σπιτικό παγωτό έχει απλά ελεγμένα υλικά και όχι λιγότερες θερμίδες.

Αντιμετωπίζουμε όλα τα είδη παγωτού (κανονικό, γρανίτα, παγωμένο γιαούρτι) με τον ίδιο τρόπο. Ως επιδόρπια. Αντικαθιστούν το απογευματινό και δεν προστίθενται στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή