Σιδηροπενική Αναιμία. Πώς την αντιμετωπίζουμε;
Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου είναι η πιο συχνή διάγνωση στις αιματολογικές. Τί μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;
 

Η έλλειψη σιδήρου είναι συχνή και ίσως και αναμενόμενη σε κάποια τμήματα του πληθυσμού. Τα πολύ μικρά παιδιά, οι έφηβοι και οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εμφανίζουν πολύ συχνά έλλειψη σιδήρου. Παραθέτουμε 6 συμβουλές για να αναστρέψουμε την κατάσταση και έτσι να βελτιώσουμε την υγεία μας.

  • Συχνότητα

Είναι πιο σημαντική η συχνότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος παρά ή ποσότητα. Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός τον διαχειρίζεται καλύτερα, όταν λαμβάνει μικρότερες ποσότητες, συχνότερα. Άρα, προσπαθούμε να καταναλώνουμε 3-5 φορές την εβδομάδα άπαχο κόκκινο κρέας. Η ποσότητα που καταναλώνουμε κάθε φορά είναι ίση με τη γροθιά μας.

  • Αιμικός σίδηρος

Ο σίδηρος που προέρχεται από ζωικές πηγές και βρίσκεται στο αίμα των ζώων λέγεται αιμικός. Είναι η πιο απορροφήσιμη μορφή σιδήρου για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός από το κόκκινο κρέας, βρίσκεται στα σκούρα κομμάτια κρέατος των πουλερικών, όπως το μπούτι, στο κουνέλι και στα ψάρια με σκούρο κρέας, όπως ο τόνος. Πρέπει να σημειωθεί πως το βοδινό κρέας έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σιδήρου από το μοσχαρίσιο.

  • Σίδηρος υπάρχει και αλλού

Τις ημέρες που δεν καταναλώνουμε κόκκινο κρέας, συμπληρώνουμε τη διατροφή μας με αυγό, σπανάκι και όσπρια. Για να αυξήσουμε την απορρόφηση σιδήρου, προτιμούμε να μην τα συνδυάζουμε με δημητριακά ολικής άλεσης.

  • Σωστοί συνδυασμοί

Συνδυάζουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C. Για παράδειγμα, πίνουμε χυμό πορτοκάλι με το πρωινό αβγό μας, προσθέτουμε σπανάκι στην ομελέτα και συνδυάζουμε με ντομάτα τα κόκκινα κρέατα.

Δεν καταναλώνουμε αναψυκτικά τύπου κόλα, καφέ, μαύρο τσάι και γενικά καφεΐνη παράλληλα με τα γεύματα μας, που είναι πλούσια σε σίδηρο.

  • Συμπλήρωμα

Όταν λαμβάνουμε συμπλήρωμα σιδήρου, ιδανικά πρέπει να είμαστε νηστικοί, ή να το συνδυάσουμε με μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, όπως ένας χυμός πορτοκάλι, 2 μανταρίνια, λίγες φράουλες. Το συμπλήρωμα πρέπει να απέχει 2 ώρες από τσάι, καφέ, κόλα και γάλα. Έτσι αυξάνουμε την απορρόφηση και βελτιώνουμε την ανταπόκριση του οργανισμού στη θεραπεία.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή