Τα γονίδια και η παιδική παχυσαρκία.
Έρευνες επισημαίνουν τη γενετική προδιάθεση της παχυσαρκίας. Τα γονίδιά μας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την όρεξή μας, το μεταβολισμό μας και την ορμονική μας ισορροπία. Το περιβάλλον, όμως, είναι εξίσου σημαντικό.Πολλοί υπέρβαροι γονείς αναρωτιούνται αν τα παιδιά τους θα γίνουν υπερβαρα και εκείνα.
 
Αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, στην ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που τρώμε είναι οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν τα αυξημένα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας.
Γι’ αυτό, μπορούμε σήμερα να αρχίσουμε να αλλάζουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε αύριο πιο υγιή παιδιά.
Δημιουργούμε θετικές εικόνες στο παιδί.
  • Τρώμε πάντα στο τραπέζι, όποτε είναι δυνατόν οικογενειακά.
  • Αποφεύγουμε να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση.
  • Συνοδεύουμε τα πιάτα μας πάντα με πολύχρωμα λαχανικά.
  • Αν συνηθίζουμε να αναζητάμε επιδόρπιο μετά το φαγητό, προτιμούμε σπιτικές συνταγές και φρούτα.
  • Αποφεύγουμε να ψωνίζουμε σνακ από περίπτερα ή αν θέλουμε να φάμε κάτι οπωσδήποτε, προτιμούμε μία πιο υγιεινή επιλογή, όπως κράκερς ή παστέλι.
  • Ας καθίσουμε λίγο και ας σκεφτούμε: ποιες ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές βλέπει το παιδί μας να κάνουμε; Μήπως τσιμπολογάμε συνέχεια ή καταναλώνουμε πολλά γλυκά και αναψυκτικά μπροστά του; Τι εικόνες και αναμνήσεις του δημιουργούμε; Ας μην ξεχνάμε: η βασική τεχνική μάθησης που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας είναι η μίμηση.

Σεβόμαστε τις ανάγκες του. Προσπαθούμε να έχουμε κάθε μέρα υγιεινό και θρεπτικό φαγητό, σαλάτα, φρούτα και ό,τι καλύτερο μπορούμε για τα παιδιά μας. Αυτό είναι η καλύτερη συνεισφορά μας στα παιδιά. Δε χρειάζεται, όμως, και να τους υπαγορεύουμε ρητά τις ανάγκες τους. Αφήνουμε στα παιδιά την ελευθερία να επιλέξουν τι και πόσο θα φάνε από αυτά που τους σερβίρουμε. Αποφεύγουμε να τα κυνηγάμε από πίσω με ένα κουτάλι. Μέσα από την ελευθερία της επιλογής θα μάθουν να ακούνε τις ανάγκες της πείνας και του κορεσμού που αυτά νιώθουν.

Του μαθαίνουμε να είναι «δραστήριο» όχι «αδύνατο». Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν να αγαπάνε την κίνηση, τα αθλήματα και τη θρεπτική διατροφή με ενεργητικό και ευχάριστο τρόπο. Παίζουμε και αθλούμαστε μαζί τους, τρώμε υγιεινά μαζί τους για να έχουμε πάντα ένα σώμα δυνατό και υγιές και όχι «αδύνατο». Προσέχουμε πάντα τις λέξεις που διαλέγουμε, γιατί αυτές θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη του. Του μαθαίνουμε να αγαπάει και να φροντίζει το σώμα του, με έναν τρόπο διασκεδαστικό.

Η σωστή διατροφή και η άσκηση δεν πρέπει να χαραχθούν στο μυαλό του ως κάτι το στρεσογόνο αλλά ως κάτι το ευχάριστο. Ας αποφύγουμε το «κόψε τα γλυκά για να χάσεις μερικά κιλά!» και ας δοκιμάσουμε κάτι από τα παρακάτω.

- Θέλεις να παίξουμε στο πάρκο με τους φίλους σου;
- Έλα να φτιάξουμε ένα καλάθι με φρούτα και λαχανικά για την παρέα και πάμε για μπάλα
- Χορεύουμε; Βάζω μουσική.
- Ας φτιάξουμε όλοι μαζί πολύχρωμα sandwich!
- Για να δούμε ποιος θα πηδήξει πιο ψηλά!
- Βλέπω ότι με την προπόνηση που κάνεις, έχεις γίνει πολύ πιο γρήγορος και βάζεις όλο και περισσότερα καλάθια/ γκολ…
- Να βάλουμε φρούτα, τυρί και κριτσίνια στο καλάθι και να πάμε με τα ποδήλατα για πικ νικ στο πάρκο/ παραλία;
- Είχα μία κουραστική μέρα στη δουλειά κι εσύ πολύ διάβασμα, πάμε μία βόλτα στο πάρκο να χαζέψουμε τα χελιδόνια και να κόψουμε λουλούδια για το βάζο μας;
Τα γονίδια μπορεί να κληρονομούνται όμως ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να κάνει τη διαφορά για τα παιδιά μας αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια!
Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή