18 Απριλίου 2019
Τα αυγά "ανεβάζουν" τη χοληστερίνη. Ναί ή όχι;
Τελικά, έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο;
 

Τα τελευταία 40 χρόνια, επικρατεί η άποψη πως η κατανάλωση αυγών αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Τώρα που υπάρχουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, οι συστάσεις αλλάζουν.

Οι πρώτες οδηγίες για περιορισμό της κατανάλωσης αυγού σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης προέκυψαν από:

  1. Ο κρόκο του αυγού είναι πλούσιος σε χοληστερόλη (300mg/ αυγό)
  2. Στο εργαστήριο, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν χοληστερόλη, οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
  3. Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης είναι παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων.

Όμως, το εργαστήριο από την πραγματική ζωή διαφέρουν. Στην «πραγματική ζωή», τα αυγά δε φαίνεται να επιδρούν αρνητικά στα επίπεδα χοληστερόλης και στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών. Η κατανάλωσή τους οδηγεί σε παράλληλη αύξηση της "κακής - LDL" και "καλής - HDL" χοληστερόλης, οπότε δεν έχει αρνητική επίδραση στον αθηρωματικό δείκτη. Ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν, πως η υγεία και πιο συγκεκριμένα η καρδιαγγειακή υγεία προκύπτει από ένα σύνολο καλών συνηθειών ακόμα και όταν τα γονίδια δε βοηθούν (οικογενής υπερχοληστερολαιμία). Στις συνήθειες περιλαμβάνεται εκτός από την υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η περιορισμένη κατανάλωση επεξεργασμένων και τυποποιημένων τροφίμων (trans και κορεσμένα λιπαρά).

Οι νέες οδηγίες, απενοχοποιούν το αυγό. Προτείνουν την κατανάλωση 3-6 αυγών/ εβδομαδιαίως.

Το αυγό είναι φθηνή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητων λιπαρών οξέων, χολίνης, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και φυσική πηγή βιταμίνης D. Προτιμούμε να το καταναλώνουμε βραστό ή ποσέ ή σκραμπλ. Τρόποι που δεν απαιτούν τη χρήση λιπαρής ύλης και τηγάνισμα. Με τα καινούρια αντικολητικά σκεύη, μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμες, πλούσιες σε ποικιλία λαχανικών και θρεπτικών συστατικών ομελέτες, χωρίς τη χρήση λιπαρής ύλης.

Βάζουμε το αυγό στη διατροφή μας, ακόμα και αν τα επίπεδα χοληστερόλης είναι «τσιμπημένα» και αφαιρούμε τα τυποποιημένα μπισκότα, κρακεράκια και ό,τι περιέχει μαργαρίνη και trans λιπαρά.

 

Βιβλιογραφία:

Alexander DD, Miller PE, Vargas AJ, Weed DL, Cohen SS. Meta-analysis of Egg Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke.J Am Coll Nutr. 2016 Oct 6:1-13. [Epub ahead of print]

Kritchevsky SB. A review of scientific research and recommendations regarding eggs. J Am Coll Nutr. 2004 Dec;23(6 Suppl):596S-600S.

Kanter MM, Kris-Etherton PM, Fernandez ML, Vickers KC, Katz DL. Exploring the factors that affect blood cholesterol and heart disease risk: is dietary cholesterol as bad for you as history leads us to believe?Adv Nutr. 2012 Sep 1;3(5):711-7. doi: 10.3945/an.111.001321.

 

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή