Η χλωρίδα του εντέρου επηρεάζει το μυαλό...
Πώς η εντερική χλωρίδα επηρεάζει το νευρικό σύστημα και τη λειτουργία ακόμα και του μυαλού;
 

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Κάπως έτσι είναι και η σχέση του γαστρεντερικού σωλήνα με τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Οι περισσότεροι έχουμε παρατηρήσει πως το άγχος, προκαλεί αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας και πως η παρατεταμένη δυσκοιλιότητα οδηγεί σε εκνευρισμό.

To Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) είναι στενά συνδεδεμένο με τον γαστρεντερικό σωλήνα, και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του.

Η εντερική χλωρίδα μπορεί να επιδράσει στη λειτουργία του ΚΝΣ, μέσω ενός νέου άξονα, που συνδέει «μυαλό και εντερική χλωρίδα». Το μυαλό και το έντερο, συνδέονται μέσα από μονοπάτια, όπως το Εντερικό Νευρικό Σύστημα (ΕΝΣ), το ανοσοποιητικό, το πνευμονογαστρικό νεύρο και μέσα από μεταβολικές λειτουργίες των αποίκων της εντερικής χλωρίδας.

Ο γαστρεντερικός σωλήνας νευρώνεται τόσο από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, αλλά και από το Εντερικό Νευρικό Σύστημα. Η ρύθμιση των εντερικής λειτουργίας έχει 4 επίπεδα συνεργασίας με το νευρικό σύστημα. Έτσι κατανοούμε την πολυπλοκότητα αλλά και τη σημαντικότητα της εντερικής λειτουργίας για ολόκληρο τον οργανισμό.

Νευρολογικές διαταραχές επηρεάζουν την εντερική λειτουργία, ενώ διαταραχές στην εντερική χλωρίδα συσχετίζονται με κατάθλιψη, άγχος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, χρόνια κόπωση, νόσο του Parkinson και Alzheimer.

 

 

Βιβλιογραφία:

  • Mulak A, Bonaz B. Irritable bowel syndrome: a model of the brain-gut interactions. Med Sci Monit. 2004;10:RA55–62.
  • Forsythe P, Bienenstock J, Kunze WA. Vagal pathways for microbiome-brain-gut axis communication. Adv Exp Med Biol. 2014;817:115–133.
  • Bravo JA, Forsythe P, Chew MV, Escaravage E, Savignac HM, Dinan TG, Bienenstock J, Cryan JF. Ingestion of Lactobacillus strain regulates emotional behavior and central GABA receptor expression in a mouse via the vagus nerve. Proc Natl Acad Sci U S A. 2011;108:16050–16055.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή