Μερικώς υδρογονωμένα ή trans λιπαρά οξέα. Πώς επηρεάζουν την υγεία μας;
Τι κοινό μπορεί να έχει μία σαλάτα, ένα κρουασάν, ένα γλυκό και οι τηγανητές πατάτες που μπορεί να βλάψει την υγεία μας;
 

 

Τα trans λιπαρά οξέα δημιουργούνται κατά τη στερεοποίηση των φυτικών ελαίων. Πρόκειται για μία πρακτική την οποία ακολουθεί η βιομηχανία τροφίμων παράγοντας λιπαρά που διαρκούν περισσότερο, έχουν καλύτερη υφή και χαμηλό κόστος.

Trans λιπαρά παράγονται και κατά τη θέρμανση των φυτικών λιπαρών σε μεγάλες θερμοκρασίες (πχ. τηγάνισμα). Επίσης, πολλές βιομηχανίες χρησιμοποιούν ως έλαια για τηγάνισμα, έλαια που ήδη περιέχουν πολλά transλιπαρά.

Τα trans λιπαρά είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Προκαλούν αύξηση της LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) και ταυτόχρονα μείωση της HDL χοληστερόλης («καλή» χοληστερόλη). Με αυτή τους τη διπλή δράση βλάπτουν κατά κόρον την υγεία των αγγείων μας και αυξάνουν την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.


Σε ποια τρόφιμα βρίσκουμε trans λιπαρά οξέα;

  1. Έτοιμα προτηγανισμένα συσκευασμένα τρόφιμα
  2. Αρτοσκευάσματα, έτοιμες ζύμες ψυγείου, συσκευασμένα σνακ
  3. Έτοιμες σάλτσες, dressingγια σαλάτες
  4. Τηγανητά τρόφιμα (πχ. Πατατάκια, πατάτες τηγανητές, δακτυλίδια κρεμμυδιού κλπ)
  5. Μαργαρίνες ή τρόφιμα που παρασκευάζονται με αυτές. Στην αγορά πλέον κυκλοφορούν και μαργαρίνες με μειωμένα trans λιπαρά.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εταιρείες τροφίμων είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν την περιεκτικότητα σε trans λιπαρά στα συσκευασμένα τρόφιμα, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη από 0,5γρ.

 Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση trans λιπαρών οξέων;

  1. Προτιμούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα σπιτικά φτιαγμένα με ελαιόλαδο.
  2. Αποφεύγουμε να τηγανίζουμε αλλά στην περίπτωση που θέλουμε να φάμε κάτι τηγανητό, προτιμούμε να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, το οποίο είναι πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.
  3. Φτιάχνουμε μόνοι μας σάλτσες για τα φαγητά και τις σαλάτες μας. Έχουν περισσότερο άρωμα και είναι πιο υγιεινές.
  4. Διαβάζουμε τις ετικέτες στα συσκευασμένα προϊόντα και επιλέγουμε τι θα αγοράσουμε.
Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή