Υδατάνθρακες: Τελικά, πρέπει ή όχι να βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας και της διατροφής μας;
Πρέπει να καταναλώνουμε υδατάνθρακες ή όχι;
 

Στη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας βρίσκουμε τα δημητριακά. Ψωμί, ρύζι, καλαμπόκι, βρώμη, ρύζι, ζυμαρικά, παξιμάδια και πολλά άλλα είναι τα τρόφιμα που απαρτίζουν την κατηγορία αυτή.

Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικό στοιχείο για τη διατροφή μας καθώς μας δίνουν ενέργεια και είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Η μήπως όχι;

Τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται για τους υδατάνθρακες. Παχαίνουν; Ανεβάζουν το ζάχαρο; Πρέπει να τους ελαττώσουμε; Και τελικά τι ισχύει;

Όλη αυτή η σύγχυση, που δικαίως αισθανόμαστε, έχει προκύψει από μία μικρή λεπτομέρεια αλλά πολύ ουσιαστική: τη διαφορά των επεξεργασμένων από τους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Όταν μελετήθηκε η Μεσογειακή διατροφή ή η Κρητική διατροφή, μελετήθηκε με γνώμονα αυτά που έτρωγαν οι Κρητικοί (αλλά και οι περισσότεροι λαοί που βρίσκονται στη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου) το 50, το 60 και το 70. Οι περισσότεροι υδατάνθρακες που καταναλώνονταν ήταν φρεσκοζυμωμένο ψωμί από σιτάρι ολικής άλεσης, παξιμάδια και κριτσίνια (πολύσπορα, κρίθινα, επτάζυμα κλπ), πλιγούρι, ρύζι, κέικ και πίτες από τα χέρια της μαμάς… Τα περισσότερα τρόφιμα ήταν λίγο επεξεργασμένα, φρέσκα και, αν εξαιρέσουμε τα γλυκά, τα υπόλοιπα δεν περιείχαν ζάχαρη.

Σήμερα, αν ρίξουμε μία προσεκτική ματιά στις ετικέτες των τροφίμων αυτών, θα δούμε ότι περιέχουν μεγάλο αριθμό πρόσθετων βελτιωτικών και αρκετή ζάχαρη. Επίσης, τα περισσότερα προϊόντα που επιλέγουμε, προέρχονται από επεξεργασμένα δημητριακά. Τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν χάσει μεγάλο μέρος της θρεπτικότητάς τους, αφού στο φλοιό, ο οποίος έχει αφαιρεθεί, βρίσκονται τα περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά.

Επομένως, αντί να δαιμονοποιήσουμε τα δημητριακά, καλό θα ήταν:

  • Να μελετάμε προσεκτικά τις ετικέτες και να αποφεύγουμε τα προϊόντα δημητριακών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και πρόσθετων.
  • Να προσπαθούμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον τους μισούς από τους υδατάνθρακές μας από μη επεξεργασμένα δημητριακά.
  • Να θυμόμαστε ότι μία καλή πηγή υδατανθράκων αποτελούν και τα λαχανικά, ειδικά τα αμυλώδη (αρακάς, πατάτα) όπως και τα όσπρια.
Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή