Κάστανα τα θρεπτικά
Γιατί τα κάστανα μας προκαλούν ένα αίσθημα θαλπωρής και ζεστασιάς;
 

Τα κάστανα είναι ένας από τους καρπούς που σηματοδοτούν τον χειμώνα. Λίγο η εικόνα με τους καστανάδες στον δρόμο, λίγο η ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων, λίγο η γέμιση της γαλοπούλας, σίγουρα όταν ακούμε για κάστανα σκεφτόμαστε χειμώνα. Γεμίζουμε με γλυκιά γεύση και ζεστασιά. 

Τα κάστανα είναι από τους λίγους καρπούς που είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες. Στους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς κυριαρχούν οι πρωτεϊνες και τα καλά λιπαρά. Στα κάστανα έχουμε ισορροπία στη σύσταση, αφού περιέχουν και υδατάνθρακες και πρωτεϊνες και λιπαρά.

Λίγοι γνωρίζουν πως είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Τα 100γρ. περιέχουν 43mg βιταμίνης C, καλύπτοντας το 72% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης και ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό μας. Επίσης είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος, απαραίτητο για την καλή έκβαση της σύλληψης, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πολύ καλή πηγή μετάλλων και ινχοστοιχείων.

 Η υψηλή περιεκτικότητα του κάστανου σε Κάλιο, καθώς και η υψηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά όξέα και φυτικές ίνες, το καθιστούν σύμμαχο της καρδιαγγειακής καλής λειτουργίας, αφού βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση της LDL "κακής" χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL "καλής" χοληστερόλης.

Τα κάστανα λοιπόν είναι ένας αμυλούχος καρπός και αποτελεί ένα εξαιρετικό υποκατάστατο αλευριού, σε συνταγές χωρίς γλουτένη, αφού από τη φύση του δεν περιέχει γλουτένη.

Η θερμιδική του και θρεπτική του αξία το κατατάσει σε ένα εξαιρετικό σνακ, για το σχολείο ή τη δουλειά, δίνοντας 213 θερμίδες ανά 100γρ.

Photo by fotografierende from Pexels
Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή