10 Απριλίου 2020
Ταχίνι: Η νηστίσιμη υπερτροφή!
Δε φαντάζεσαι με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορείς να to βάλεις στη διατροφή σου!
 

Το ταχίνι είναι το προϊόν άλεσης του σουσαμιού. Όπως και το σουσάμι είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα που το κάνουν μία αναντικατάστατη υπερτροφή.

 

Μία κουταλιά γεμάτη υγεία!

Σε μία κουταλιά ταχίνι θα βρεις 8 γραμμάρια λίπος, από τα οποία τα 3 γραμμάρια είναι μονοακόρεστα και τα 3,5 γραμμάρια πολυακόρεστα και 2,6 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης.

Ταυτόχρονα, η κουταλιά αυτή σου προσφέρει βιταμίνες. Βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλικό οξύ).

Επίσης, μία κουταλιά ταχίνι δίνει ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο.

Αυτή η κουταλιά δεν έχει καθόλου ζωικά λιπαρά ή υδρογονωμένα trans λιπαρά ή χημικά πρόσθετα. Φυσικά, μία τόσο θρεπτική κουταλιά δεν μπορεί να μην είναι πλούσια και σε ενέργεια. Μία κουταλιά ταχίνι έχει 89 θερμίδες, γι’ αυτό καλό είναι να παραμείνεις σε αυτήν τη μία κουταλιά, ειδικά αν πρέπει να προσέξεις το βάρος σου!

 

Γιατί να φάω ταχίνι;

  1. Το ταχίνι, όπως είπαμε, φτιάχνεται από σουσάμι. Τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού μαζί με τα καλά λιπαρά που έχει, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Φαίνεται ότι η τακτική κατανάλωση ταχινιού έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Φυσικά, δεν πρέπει να το παρακάνεις στην ποσότητα, γιατί η αύξηση του σωματικού βάρους βλάπτει την υγεία της καρδιάς και θα μηδενίσει κάθε όφελος από την κατανάλωση ταχινιού.
  2. Η σησαμόλη και τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά συστατικά του ταχινιού προασπίζουν τον οργανισμό κατά των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Ασκούν, λοιπόν, μία αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, και αντιγηραντική δράση. Μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών το ταχίνι προστατεύει το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία, θωρακίζει την υγεία των αγγείων μας και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.
  3. Το ταχίνι ωφελεί την υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και ασβέστιο προστατεύοντας την οστική μας πυκνότητα. Ταυτόχρονα, οι έρευνες έδειξαν ότι ωφελούν την υγεία των αρθρώσεων, βελτιώνοντας τα συμπτώματα αλλά και τον πόνο ασθενών που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.
  4. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχονται στο ταχίνι και ιδιαίτερα οι βιταμίνες Β, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα καλά λιπαρά του, βοηθούν στην ανακούφιση του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. Πρόσθεσε καθημερινά στη διατροφή σου ταχίνι, ειδικά τις ημέρες του κύκλου μετά την ωορρηξία.
  5. Είναι πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών χρήσιμων για τη συνολική λειτουργία του οργανισμού και την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, είναι πηγή φυτικών πρωτεϊνών πράγμα που το κάνει σημαντικό για τους ανθρώπους που απέχουν ή έχουν μειώσει την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Πώς μπορώ να φάω το ταχίνι;

 

Ίσως δεν το ξέρεις αλλά το ταχίνι μπορείς να το βρεις σε πολλούς γευστικούς συνδυασμούς, αλμυρούς και γλυκούς.

 

  1. Το γνωστό «χούμους» είναι ένας συνδυασμός ρεβιθιού με ταχίνι, σκόρδο, λάδι και λεμόνι. Είναι πολύ εύκολο, επίσης, να το φτιάξεις στο σπίτι και να το σερβίρεις σα σος ή σαν ντιπ με λαχανικά ή κριτσίνια σε μικρούς και μεγάλους.
  2. Μπορείς να το βρεις σα συστατικό σε dressing για σαλάτα ή μαρινάδες. Συνήθως, συνδυάζεται με λεμόνι και σκόρδο και μπορείς να προσθέσεις νερό για να το αραιώσεις λίγο.
  3. Σε σούπες η προσθήκη μίας κουταλιάς ταχίνι βελτιώνει την υφή και απογειώνει τη γεύση. Φυσικά, αυξάνει τη θρεπτική αξία της σούπας και είναι και νηστίσιμο.

  4. Σε πιο γλυκές εκδοχές μπορείς να το συνδυάσεις με μέλι ή πετιμέζι και να το αλείψεις στο ψωμί ή τη φρυγανιά σου. Στην αγορά κυκλοφορούν έτοιμα μίγματα ταχίνι – κακάο και ταχίνι – μέλι. Μην ξεχάσεις να διαβάσεις την ετικέτα και να αποφύγεις προϊόντα που περιέχουν πρόσθετα λιπαρά ή άλλα συστατικά.
  5. Το πιο γνωστό γλυκό είναι ο ταχινένιος χαλβάς. Νηστίσιμος, σαρακοστιανός και ... full στη ζάχαρη!
  6. Φυσικά, μπορείς να το προσθέσεις σε κέικ, μπισκότα, Brownies και να φτιάξεις γλυκά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή