"μαμά, έχουμε κάτι γλυκό για επιδόρπιο;"
Τι γλυκό να δώσεις στο παιδί σου όταν σου ζητάει;
 

Τα παιδιά και ιδιαίτερα όσα αθλούνται εντατικά έχουν μεγάλες ανάγκες τόσο σε θερμίδες όσο και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, είναι προγραμματισμένα να έχουν μία προτίμηση στη γλυκιά γεύση, διότι

  • Το γλυκό είναι κάτι που δίνει άμεση ενέργεια
  • Στη φύση τα γλυκά δεν είναι δηλητήρια, οπότε η προτίμηση στο γλυκό προστάτευε τους πρωτόγονους από το να φάνε κάποιο φυτό δηλητηριώδες.

Επομένως, μην απορείς που κάθε τρεις και λίγο ακούς:

«μαμά, τι γλυκό έχει στο σπίτι;»

 

Γνωρίζεις, βέβαια, ότι είναι σημαντικό να μην υπερκαταναλώνουμε ζάχαρη, οπότε πρέπει να μπουν κάποια όρια στην κατανάλωση του γλυκού.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε αν η επιθυμία αυτή του παιδιού σχετίζεται με κάποια ψυχολογική του ανάγκη. Ο οργανισμός μας όταν υφίσταται στρες, ζητάει ζάχαρη. Αυτή είναι μία ακόμα λειτουργία του οργανισμού μας που τον βοήθησε να επιβιώσει μέσα στους αιώνες. Τότε που το στρες ήταν συνέπεια ενός κινδύνου φυσικού, όπως το κρύο, τα άγρια ζώα και η έλλειψη τροφής, οπότε το σώμα χρειαζόταν άμεσα ενέργεια. Σήμερα, όμως, που το στρες πηγάζει κυρίως από ψυχολογικά αίτια, πρέπει να δίνουμε μία διαφορετική λύση. Την κατανόηση, τη συζήτηση, την υποστήριξη.

Η ανάγκη για γλυκό, φυσικά, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα στρες. Είναι επιθυμία γευστική και ανάγκη για ενέργεια. Έτσι, κάποια στιγμή θα ζητήσει το παιδί (όπως και όλοι μας) κάτι γλυκό.

Τι γλυκό να προτιμήσω;

 

Επειδή οι ανάγκες των παιδιών σε θρεπτικά είναι μεγάλες, είναι καλύτερα όλα τα σνακ τους, και τα γλυκά, να τους καλύπτουν και μερικές από τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά.

Πρώτη σου απάντηση στην επιθυμία του παιδιού για γλυκιά γεύση είναι τα φρούτα. Ειδικά λίγο πριν την προπόνηση, ένα φρούτο ή μία φρουτοσαλάτα, θα δώσει στο παιδί ενέργεια, και ταυτόχρονα θα φύγει γρήγορα από το στομάχι (κάτι που δε συμβαίνει με τα γλυκά που περιέχουν λίπος), οπότε το παιδί θα είναι γρηγορότερα έτοιμο να ασκηθεί. Θύμισε στο παιδί, ότι όταν τρώει γλυκά αντί για φρούτα, η ενέργεια που θα του δώσει, θα πέσει γρηγορότερα, και δε θα μπορεί να αποδώσει την προπόνηση ή τον αγώνα.

Υπάρχουν, όμως, και γλυκά σνακ, που έχουν κάτι να προσφέρουν, εκτός από τη ζάχαρή τους.

Ποια γλυκά είναι καλύτερα για το παιδί μου;

  • Γλυκά που περιέχουν πρωτεΐνες και καλά λιπαρά: Τα γλυκά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα γαλακτοκομικών ή / και ξηρών καρπών είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες. Το παστέλι, το μελεκούνι, το ρυζόγαλο, η κρέμα, το παγωτό, τα μπισκότα με ταχίνι και βρώμη μπορεί να έχουν ζάχαρη αλλά οι θερμίδες τους δεν είναι εντελώς κενές.

 

  • Γλυκά πλούσια σε φυτικές ίνες: Όταν συνδυάζουμε γλυκά με φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς, το αποτέλεσμα είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες. Τέτοια γλυκά είναι η μηλόπιτα, το κέικ καρότου, το παστέλι, τα μπισκότα με ξηρούς καρπούς και σταφίδες, τα κάστανα ή η μπανάνα ή οι φράουλες με σοκολάτα, η γλυκιά κολοκυθόπιτα κλπ.

 

  • Γλυκά με καλά λιπαρά: Τα περισσότερα αρτοσκευάσματα του εμπορίου περιέχουν αυξημένη ποσότητα trans λιπαρών οξέων. Διάβασε τις ετικέτες και προτίμησε γλυκά χαμηλά σε trans λιπαρά και γενικότερα σε λιπαρά. Μπορείς να φτιάξεις μους σοκολάτας με αβοκάντο, κέικ με ταχίνι, μπισκότα με ελαιόλαδο και να προσαρμόσεις τα λιπαρά στις ανάγκες της οικογένειάς σου.

 

 

  • Σπιτικά γλυκά: Το γεγονός ότι ένα γλυκό είναι σπιτικό του δίνει δύο βασικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, γνωρίζεις την προέλευση των υλικών σου (όσο αυτό είναι δυνατόν). Δεύτερον, περιορίζεις την κατανάλωση τεχνητών χρωμάτων, αρωμάτων και βελτιωτικών γεύσης.

Τα σνακ των παιδιών αποτελούν το 30% περίπου της συνολικής τους ενεργειακής πρόσληψης. Είναι σημαντικό να είναι θρεπτικά. Εννοείται ότι πού και πού μπορείς να του δώσεις (και να φας κι εσύ) κάτι junk. Όπως επίσης, εννοείται πως σπιτικά, υγιεινά ή μη τα γλυκά περιέχουν ζάχαρη, οπότε χρειάζονται όρια. Υπάρχουν και αλμυρά υγιεινά σνακ, δε χρειάζεται να είναι όλα γλυκά.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή