Το καλύτερο κολατσιό...
To ιδανικό κολατσιό με την evlogia!
 

Το σχολείο ξεκίνησε και μαζί και ο πονοκέφαλος του "Τι θα φάει το παιδί στο σχολείο;"

Και ενώ ξεκινάς με τις καλύτερες διαθέσεις, με τα πιο υγιεινά σνακ, με τα πιο αγαπημένα, λίγες ημέρες μετά ακούς: «Βαρέθηκα το τοστ, μαμά, τι άλλο θα μου βάλεις;»  ή το ακόμα χειρότερο: «μαμά, ο Μανωλάκης παίρνει κάθε μέρα ντόνατ και η Στελλίτσα πατατάκια. Θέλω κι εγώ!!!» 

Κι εδώ είναι που ξεκινάει ο άλυτος γρίφος που φοβάσαι ότι θα παραμείνει άλυτος μέχρι τις 15 Ιουνίου… του χρόνου…

Το σχολικό κολατσιό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα στην ημέρα ενός παιδιού.

  1. Το κολατσιό παρέχει ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για την αντοχή και τη δραστηριότητα ενός παιδιού κατά τη διάρκεια του σχολείου.
  2. Συνεισφέρει σε θρεπτικά συστατικά όσο και τα υπόλοιπα γεύματα. Ένα υγιεινό κολατσιό πρέπει να περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που συμβάλλουν στην καλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού.
  3. Μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της μνήμης και των επιδόσεων στο σχολείο.
  4. Ενθαρρύνει τα παιδιά να μάθουν να καταναλώνουν υγιεινά τρόφιμα και να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή.
  5. Τέλος, το κολατσιό μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να μοιραστούν το φαγητό με φίλους και συμμαθητές.

 

 

Τα σχολικά σνακ συμπληρώνουν τα κυρίως γεύματα σε θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά για την υγεία τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό:

  • Να είναι σπιτικά και φτιαγμένα με αγνά υλικά
  • Να είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και όχι σε trans λιπαρά
  • Να είναι όσο το δυνατόν φτωχότερο σε ζάχαρη (φυσικά τα γλυκά σνακ είναι πάντα πολύ αγαπημένα, οπότε δεν τα αποκλείουμε)
  • Να συνδυάζουν διαφορετικά και ποικίλα θρεπτικά συστατικά

Επιλογές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, το τυρί, το ψωμί ολικής άλεσης, παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά, όλα απαραίτητα για την ανάπτυξη και την καλή υγεία των παιδιών.

 

Στην πράξη…

1. Ένα καλό σνακ θα πρέπει να είναι βολικό

  • Να μη λερώνει την τσάντα και να μεταφέρεται εύκολα,
  • Να προετοιμάζεται εύκολα από τη μαμά ή το μπαμπά,
  • Να τρώγεται εύκολα και «στο πόδι», ώστε το παιδί να μη χάνει χρόνο από το παιχνίδι με τους συμμαθητές του. Για τον ίδιο λόγο, καλό θα ήταν να μπορεί το παιδί να το κρατάει με το ένα χέρι, ώστε να κινείται ελεύθερο. Ευτυχώς στις μικρές τάξεις (προνήπια, νήπια, παιδικός σταθμός), η ώρα του δεκατιανού ακολουθεί την τελετουργία του κανονικού γεύματος. Τα παιδάκια κάθονται, απλώνουν πετσετάκι, ανοίγουν τη συσκευασία του κολατσιού τους, και τρώνε καθιστά μέχρι να το τελειώσουν.
  • Να είναι νόστιμο και ευπαρουσίαστο. Ίσως το βασικότερο συστατικό για ένα επιτυχημένο σνακ. Ρωτάμε, συζητάμε και συναποφασίζουμε με τα παιδιά μας για το δεκατιανό τους. Προσπαθούμε να είναι προσεκτικά βαλμένο στο ταπεράκι ή το σακουλάκι τους. Κάποιες φορές το σνακ των μικρότερων παιδιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα περιποιημένο σε σχεδιάκια και με πολλά χρώματα (όποτε υπάρχει χρόνος και διάθεση…)
  • Να είναι ανθεκτικό. Το δεκατιανό πρέπει να φτάσει στο σχολείο ακέραιο. Επίσης αν έχουμε επιλέξει κάτι ευαίσθητο στη θερμοκράσια περιβάλλοντος, θα πρέπει να έχουμε προνοήσει με ισοθερμική τσάντα ή και παγοκύστη για τους ζεστούς μήνες ή θα πρέπει να τοποθετείται άμεσα στο ψυγείο του σχολείου.

 

2. Για ένα καλό σνακ η ποσότητα μετράει

Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας την ποιότητα αλλά και την ποσότητα των σνακ που καταναλώνει το παιδί μας στο σχολείο. Υπερβολική κατανάλωση συχνά προσθέτει περισσότερες θερμίδες και ζάχαρα από ό,τι χρειάζεται ένα παιδί. Επίσης, ένα παιδί που έχει φάει ένα πολύ χορταστικό σνακ, πιθανώς δε θα μπορεί να φάει το μεσημεριανό του.

Από την άλλη πλευρά μπορεί να υπάρχουν παιδιά που φτάνουν σπίτι αργά το μεσημέρι ή παιδιά που μόλις φτάνουν στο σπίτι ξεκινούν δραστηριότητες ή μαθήματα. Τις ημέρες που συμβαίνει αυτό, το μεσημεριανό θα πρέπει να είναι ελαφρύ άρα το σνακ πιο χορταστικό.

Τέλος, υπάρχουν παιδιά που νιώθουν την ανάγκη να «μασουλήσουν» κάτι σε κάθε διάλειμμα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε τα σνακ να μην είναι πολύ βαριά θερμιδικά.

 

3. Πώς διαχειριζόμαστε το αιώνιο παράπονο «μα, κάποια παιδιά τρώνε…»

  • Συζητάμε με τα παιδιά μας για τα οφέλη των θρεπτικών σνακ στη δύναμή τους, την απόδοση στο αγαπημένο τους άθλημα.
  • Τα αφήνουμε να συμμετέχουν στην παρασκευή των σνακ, την προετοιμασία του τάπερ, την επιλογή των σνακ… Μπορούν να προτείνουν 1-2 σνακ αυτά, 1-2 σνακ η μαμά, 1-2 σνακ ο μπαμπάς.
  • Δοκιμάζουμε να φτιάξουμε σπιτικά σνακ που μοιάζουν με τα συσκευασμένα, όπως κρουασανάκια με τυρί ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, μπάρες δημητριακών σπιτικές χωρίς ζάχαρη, σπιτικά burgers ή την αγαπημένη μας συνταγή με τα αραβικά … τσιπσάκια που μοιάζουν με πατατάκια.
  • Συμφωνούμε κάθε πότε μπορούν να αγοράσουν κάτι από το κυλικείο, γιατί δεν μπορούμε να τους στερήσουμε τη χαρά να πάρουν το χαρτζηλίκι τους και «σαν μεγάλοι» να παραγγείλουν το σνακ τους. Θυμόμαστε ότι ισορροπημένη διατροφή δεν είναι να τρως πάντα αγνά και υγιεινά αλλά να τρως ποικιλία και με μέτρο… ακόμα και αν κάποιες φορές οι τροφές που επιλέγεις δεν είναι και οι καλύτερες.

 

 

4. Τι να βάλω στο ταπεράκι;

  • Φρούτα και λαχανικά που καθαρίζονται εύκολα ή γίνονται μπουκίτσες: στικάκια καρότου, φουντάκια μπρόκολου, μανταρίνια, ντοματίνια, στικάκια αγγουριού κλπ για βιταμίνες και ενυδάτωση
  • Μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες: παξιμαδάκια, κριτσίνια, κρακεράκια ολικής άλεσης, αραβικά πιτάκια, … για περισσότερη ενέργεια
  • Γαλακτοκομικά: γιαουρτάκι, στικς από το αγαπημένο του τυρί, φέτες τυριού στο σαντουιτσάκι, τραγανές φέτες ψημένης παρμεζάνας… για πρωτεΐνες και ασβέστιο
  • Ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο, αυγό, φέτες κοτόπουλου στο σάντουιτς και χούμους για να πάρουν την πρωτεΐνη και τα λιπαρά που χρειάζονται
  • Σπιτικές λιχουδιές: κουλουράκια, κέικ, μπάρες δημητριακών, τυροπιτάκια, σφακιανές πίτες, πιτσάκια, σαντουιτσάκια με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη… που μπορούμε να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά το Σαββατοκύριακο

Καλή Σχολική Χρονιά!

 

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή