Το παιδί μου τρώει μόνο ψωμί, μακαρόνια και γλυκά. Πρέπει να ανησυχήσω;
Τι λέει η επιστήμη για τα παιδιά που λατρεύουν τους υδατάνθρακες;
 

Ανησυχείς γιατί το παιδί σου λατρεύει το ψωμί; Τα μακαρόνια; Το ρύζι; Φοβάσαι ότι αυτό σημαίνει ότι θα παχύνει στην πορεία; Τέρμα οι ανησυχίες! Οι επιστημονικές έρευνες εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό.

Γλυκό = ασφαλές

Τα παιδιά έχουν μία εκ γεννετοίς προτίμηση για τη γλυκιά γεύση. Στη φύση τα δηλητήρια είναι συνήθως πικρά.

Τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια

Οι υδατάνθρακες αποτελούν μία άμεση πηγή ενέργειας για τα μικρά παιδιά. Η γρήγορη ανακούφιση της πείνας τους με τους υδατάνθρακές είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα για τα παιδιά.

Ο εγκέφαλος ζητάει γλυκόζη

Στα μικρά παιδιά οι ενεργειακές ανάγκες του εγκεφάλου είναι μεγάλο μέρος των ημερήσιων αναγκών τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι στην πρώτη παιδική ηλικία (3-5 ετών) το 66% του βασικού μεταβολισμού  του οργανισμού καλύπτει τις ανάγκες του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη. Το άμυλο απελευθερώνει γλυκόζη στο αίμα και καλύπτει άμεσα τις ανάγκες του εγκεφάλου σε ενέργεια.

Οι ορμόνες του ευθύνονται

Έρευνες δείχνουν ότι η προτίμηση στους υδατάνθρακες στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης των οστών του παιδιού και των ορμονών που ρυθμίζουν αυτήν την ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά τα οποία αναπτύσσονται έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για υδατάνθρακες από τους εφήβους, στους οποίους η ανάπτυξη γίνεται με πιο χαμηλούς ρυθμούς.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για σένα και το παιδί σου;

Πρώτα’ απ’ όλα πρέπει να μην αγχώνεσαι. Το γεγονός ότι το παιδί σου ζητάει υδατάνθρακες και γλυκά δε σημαίνει ότι είναι εθισμένο σε αυτά. Απλά είναι παιδί και είναι προγραμματισμένο να ζητάει γλυκόζη.

Θυμίσου ότι εσύ είσαι υπεύθυνη για την τροφή που μπαίνει στο σπίτι και είναι διαθέσιμη στο παιδί σου. Επομένως, φρόντισε να έχεις διαθέσιμα τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα (υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά, φρούτα) τα οποία είναι υγιεινά και έχουν κι άλλα θρεπτικά συστατικά να προσφέρουν. Για παράδειγμα:

  • Προτίμησε δημητριακά ολικής άλεσης, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
  • Πρόσφερέ του γιαούρτι ή γιαούρτι με μέλι.
  • Φρόντισε να έχεις πάντα διαθέσιμα φρούτα, τα οποία θα του δώσουν τη γλυκιά γεύση που επιθυμεί και τις βιταμίνες που χρειάζεται.

  • Φτιάξε μακαρονάδα με σάλτσα λαχανικών, ελαιόλαδο και πρόσθεσε τυρί για περισσότερο ασβέστιο και πρωτεΐνη.
  • Συνδύασε τις αγαπημένες του πατάτες με μπουκίτσες κρεατάκι και το ρύζι του με θαλασσινά ή κοτόπουλο.
  • Μάθε του να επιλέγει γλυκά που έχουν κάτι περισσότερο να του προσφέρουν, όπως ρυζόγαλο, παστέλι, παγωτό από φρέσκο γάλα.

Πάνω απ’ όλα να θυμάσαι ότι οι γευστικές επιλογές των μικρών παιδιών κατευθύνονται από διαφορετικά κίνητρα απ ‘ ότι των εφήβων ή των ενηλίκων. Συζήτησε με τον ειδικό και βεβαιώσου ότι το παιδί αναπτύσσεται κανονικά χωρίς να παρουσιάζει θρεπτικές ανεπάρκειες. Αν όλα βαίνουν κανονικά προσπάθησε να σεβαστείς τις επιλογές του παιδιού σου και απόφυγε τις εντάσεις την ώρα των γευμάτων.

 

 

 

 

Βιβλιογραφία

Christopher W. Kuzawa, Harry T. Chugani, Lawrence I. Grossman, Leonard Lipovich, Otto Muzik, Patrick R. Hof, Derek E. Wildman, Chet C. Sherwood, William R. Leonard, Nicholas Lange. (2014). Metabolic costs of human brain development. Proceedings of the National Academy of Sciences, 111 (36) 13010-13015

Coldwell, S. E., Oswald, T. K., & Reed, D. R. (2009). A marker of growth differs between adolescents with high vs. low sugar preference. Physiology & behavior, 96(4-5), 574–580. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2008.12.010

Stephen, A., Alles, M., de Graaf, C., Fleith, M., Hadjilucas, E., Isaacs, E., Maffeis, C., Zeinstra, G., Matthys, C., & Gil, A. (2012). The role and requirements of digestible dietary carbohydrates in infants and toddlers. European journal of clinical nutrition, 66(7), 765–779.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή