20 Ιουνίου 2019
Ποιο είναι το υγιεινό σνακ για την παραλία ή το camp;
Ιδέες για υγιεινά και ασφαλή σνακ στην παραλία και το camp.
 

Η σχολική χρονιά τελείωσε και επίσημα, και τα παιδιά ξεχύνονται στη θάλασσα με γονείς ή sports camps. Παιχνίδι, ξεγνοιασιά και ξαφνικά… πείνα!!!!

Τι έχεις, μαμά, να φάω;;;

Για να είναι υγιεινό ένα σνακ για το παιδί, θα πρέπει, εκτός από θρεπτικό, να είναι ασφαλές και να διατηρείται σωστά όση ώρα το παιδί παίζει και μέχρι να πεινάσει. Τα περισσότερα ζωικά τρόφιμα (και οι τροφές που τα περιέχουν) είναι αρκετά ευπαθή τώρα με τη ζέστη του καλοκαιριού.

Ας δούμε μερικά σνακ που μπορείς να έχεις για τα παιδιά στην παραλία.

Τα αλμυρά

  1. Ξηροί καρποί
  2. Κριτσίνια ολικής άλεσης
  3. Καρότα με χούμους
  4.  «πατατάκια» από αραβική πίτα
  5. Κολοκυθόσπορος
  6. Κουλούρι Θεσσαλονίκης
  7. Αραβική πίτα με ψητά λαχανικά και χούμους

Τα γλυκά

  1. Μπάρα δημητριακών
  2. Σπιτικά μπισκότα βρώμης
  3. Παστέλι
  4. Σάντουιτς με πάστα ξηρών καρπών (φιστικοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο και μέλι, μέλι με ταχίνι)
  5. Φρούτα
  6. Mix ξηρών καρπών και φρούτων

 

Τι πρέπει να προσέξω;

  1. Μερίδες. Τα παιδιά χρειάζονται κάτι ελαφρύ στο campή την παραλία, για να γεμίσουν ενέργεια. Δε χρειάζονται, όμως, μεγάλες μερίδες.
    1. Στην παραλία: άφησέ το να ζητήσει μόνο του φαγητό, όταν νιώσει ότι πείνασε.
    2. Στο camp: βάλε φαγητό με μέτρο και μην περιμένεις να τελειώσει οπωσδήποτε όλο του το φαγητό.
  2. Αν είσαι στην παραλία με το παιδί μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό φορητό ψυγειάκι – τσαντάκι. Αν αυτό δεν είναι δυνατό (πχ. Στο camp) σκέψου ότι τα σνακ θα είναι το πιθανότερο σε μία τσάντα κάτω από τον ήλιο.
  3. Βάλε αποβραδίς στο ψυγείο ή την κατάψυξη τα σνακ του παιδιού, ώστε να έχουν την πιο χαμηλή δυνατή θερμοκρασία και να διατηρηθούν περισσότερο. Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις μία μικρή παγοκύστη ή ένα παγωμένο χυμό ή νερό για να διατηρήσεις κρύα τα σνακ περισσότερο.
  4. Το αρχικό μικροβιακό φορτίο είναι σημαντικό: Κατά την προετοιμασία του σνακ φρόντισε να ακολουθήσεις τους κανόνες ασφάλειας των τροφίμων. Πλύνε καλά τα χέρια, χρησιμοποίησε καθαρές βάσεις κοπής και μαχαίρια. Χρησιμοποίησε πρώτες ύλες φρέσκιες, που δεν έχουν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία (πχ. Το κρέας που έγινε κιμάς ή το τυρί που έμεινε αρκετά εκτός ψυγείου, όταν είχες πάει σουπερμάρκετ)
  5. Τα αυγά, τα τυριά και τα αλλαντικάμπορούν να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι 2 ώρες. Αν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 30 βαθμούς ο χρόνος αυτός μπορεί να μειωθεί στη 1 ώρα.
  6. Τα μαγειρεμένα φαγητά μπορούν να συντηρηθούν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 βαθμών. Διαφορετικά, αν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, θα πρέπει να φαγωθούν σε λιγότερο από 2 ώρες.
  7. Πακετάρισε μικρές μερίδες φαγητού στο camp ή την παραλία και μη γεμίζεις ασφυκτικά το ψυγειάκι. Η μικρή ποσότητα φαγητού μένει δροσερή περισσότερη ώρα και το ψυγειάκι είναι πιο αποδοτικό, αν ο αέρας κυκλοφορεί ανάμεσα στα τρόφιμα.
  8. Πέταξε ό,τι δε φαγώθηκε. Μην μπαίνεις στον πειρασμό να τσιμπολογήσεις αυτά που έμειναν. Το πιθανότερο είναι ότι πια είναι αλλοιωμένα από το χρόνο και την υψηλή θερμοκρασία.

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή