Αλέξανδρος Χριστοδούλου "Μάθε να συζείς με το Διαβήτη Τύπου 1 αντί να τον μάχεσαι"
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, παίρνουμε συνέντευξη από τον Αλέξανδρο Χριστοδούλου, τριαθλητή με διαβήτη τύπου 1 και μαθαίνουμε πως "τίποτα δεν είναι αδύνατον".  
 

Ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου είναι Tριαθλητής με Διαβήτη τύπου 1 και με μεγάλες διακρίσεις τόσο στον αθλητικό, όσο και στον επιχειρηματικό στίβο. Η συμμετοχή του στον πρώτο αγώνα Ιronman 70.3 στη Βουδαπέστη, διανύοντας συνολική απόσταση 113 χιλιομέτρων, τον καθιστά παράδειγμα προς μίμηση και πηγή έμπνευσης για κάθε Διαβητικό. Παράλληλα είναι επιχειρηματίας και Διευθυντής Πωλήσεων της γνωστής εταιρείας χυμών με την επωνυμία “Οικογένεια Χριστοδούλου".

Σε ποια ηλικία ήρθε η διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 στη ζωή σας; Και τι αλλαγές έφερε αυτή στη ζωή σας;

Διαγνώστηκα με διαβήτη τύπου 1 σε ηλικία 14 ετών. Σίγουρα το πρώτο σοκ ήταν μεγάλο. Έπρεπε από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξω τελείως τις διατροφικές μου συνήθειες και να ακολουθώ καθημερινά τη θεραπεία μου. Αυτή η νέα κατάσταση με έκανε να αποκτήσω μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και να ασχολούμαι έντονα με τον αθλητισμό.

Τι σήμαινε ο διαβήτης για τη ζωή σας και τη διατροφή σας; Πιστεύετε ότι στερηθήκατε πράγματα εξαιτίας του διαβήτη;

Μετά τη διάγνωση η αλήθεια είναι ότι η ζωή μου προσαρμόστηκε σε νέα δεδομένα. Έπρεπε να κάνω μετρήσεις, να προγραμματίζω τα γεύματά μου, να κάνω ενέσεις ινσουλίνης και να διαμορφώσω τη διατροφή μου ακολουθώντας νέους κανόνες. Σίγουρα σαν παιδί στερήθηκα τις λιχουδιές και τα γλυκά που έτρωγαν οι φίλοι μου!

Υπήρξαν στιγμές που ο διαβήτης έφερε δυσκολίες στην κοινωνική σας ζωή ως έφηβος;

Ευτυχώς παρόλο που ήταν κάτι περίεργο για τους φίλους και συμμαθητές μου το ότι έκανα ενέσεις στο σχολείο, είχα πάντα άριστη αντιμετώπιση από όλους. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είχα άτομα δίπλα μου που με στήριζαν και μου έδιναν δύναμη.

 

Ασχοληθήκατε από μικρός με τον αθλητισμό και σήμερα είστε αθλητής του Τριάθλου. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε ως αθλητής με διαβήτη τύπου 1; Άσκηση και διαβήτης πάνε τελικά μαζί;

Ακόμα και πριν τη διάγνωση, με ενδιέφερε ο αθλητισμός καθώς από μικρός έκανα σκι και windsurfing. Μαθαίνοντας για το διαβήτη και παρόλο που ο τότε γιατρός μου συνέστησε μόνο μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, εγώ πείσμωσα και άρχισα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό με περισσότερο πάθος. Ανακάλυψα ότι ο αθλητισμός έχει συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, στη βελτίωση της φυσικής μου κατάστασης και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, ακολουθώντας βέβαια τη θεραπεία μου με την καθοδήγηση του γιατρού μου. Θεωρώ επομένως ότι ναι, άσκηση και διαβήτης πάνε μαζί και η προσωπική μου εμπειρία δείχνει ότι μέσω της άθλησης ένας διαβητικός μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία του αλλά και στην πάθησή του.

Πώς νιώσατε ότι αντιμετώπισαν οι άνθρωποι του κοντινού περιβάλλοντός σας τη διάγνωση;

Προέρχομαι από μια πολυμελή οικογένεια και έχω 3 μεγαλύτερους αδερφούς. Όταν διαγνώστηκα με διαβήτη τύπου 1, οι γονείς και τα αδέρφια μου αρχικά ξαφνιάστηκαν και τρόμαξαν με τη νέα πραγματικότητα στην οποία έπρεπε να μάθουμε να ζούμε όλοι μας. Ευτυχώς με στήριξαν και μπορώ να πω ότι μέσω εμού, ακολουθούν κι αυτοί ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και είναι πλέον μυημένοι στον αθλητισμό! Ο διαβήτης μου μας ένωσε και μας ενέπνευσε για έναν καλύτερο και υγιεινότερο τρόπο ζωής!

Ποια είναι η σημαντικότερη αθλητική σας συμμετοχή μέχρι σήμερα;

Χωρίς αμφιβολία η συμμετοχή μου στον κορυφαίο αγώνα τριάθλου παγκοσμίως, Ironman 70.3, αποτελεί το σημαντικότερο αθλητικό μου επίτευγμα! Είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός αγώνας που περιλαμβάνει 1,9χλμ. κολύμβηση, 90 χλμ. ποδηλασία και 21 χλμ. τρέξιμο. Το μήνυμα του αγώνα ‘’Anything is possible’’, είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω κι εγώ στους νεότερους διαβητικούς και στους γονείς τους. Αποτελώ μέλος της παγκόσμιας ομάδας διαβητικών αθλητών της Novo Nordisk που τρέχει σε αγώνες για να αλλάξει το διαβήτη με μότο μας το «Run to change diabetes». Επίσης, ήμουν μέλος της Εθνικής Ομάδας Snowboard έως και το 2006, όπου για ελάχιστους πόντους δεν προκρίθηκα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο.

Λένε ότι μία διάγνωση ενός προβλήματος υγείας αποτελεί για κάποιους ανθρώπους μία αφορμή να θέσουν νέους στόχους στη ζωή τους. Πιστεύετε ότι αυτό ίσχυσε στη δική σας περίπτωση;

Σαφώς και άλλαξαν πολλά στη ζωή μου. Δεν είχα και διαφορετική επιλογή άλλωστε! Από πολύ νωρίς κατάλαβα ότι έπρεπε να νοιαστώ για την υγεία μου μέσω της αυτοσυγκράτησής μου και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Διαχειρίστηκα την πάθησή μου όμως ως δύναμή μου και δεν απογοητεύτηκα, ούτε αναρωτήθηκα «γιατί σε εμένα». Βάζω τα δυνατά μου καθημερινά για να έχω ισορροπία στην υγεία μου, την οικογένεια, την εργασία και την άθληση.

Το Nutrischool.gr απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς, σε όσους έρχονται καθημερινά σε επαφή ή φροντίζουν παιδιά. Τι θα τους συμβουλεύατε σχετικά με τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1;

Κατανοώ ότι αρχικά είναι μια δύσκολη κατάσταση για όσους αντιμετωπίζουν αυτή τη νέα πραγματικότητα, αλλά θα ήθελα να τους πω ότι ο διαβήτης δεν είναι το τέλος του κόσμου, όπως πολλοί νομίζουν. Η ζωή με το διαβήτη μάς κάνει πιο συνειδητοποιημένους και πιο προσεκτικούς με την υγεία μας. Προσέχουμε τη διατροφή μας, φροντίζουμε να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος και μια καλή φυσική κατάσταση. Με λίγα λόγια, ο τρόπος ζωής ενός ανθρώπου με διαβήτη τύπου 1, αποτελεί τον ιδεατό τρόπο ζωής για τον καθένα μας, αν εξαιρέσεις τις μετρήσεις ζαχάρου και τις ενέσεις ινσουλίνης!

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας; 

Θα ήθελα να πω στα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1, ότι ξεκινά μια νέα περίοδος στη ζωή σας κατά την οποία θα χρειαστεί να έχετε αυτοέλεγχο για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι σημαντικό να έχετε θετική σκέψη και καλή ψυχολογία καθώς και υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας. Από τον εαυτό σας θα εξαρτηθεί πόσο θα βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας στο μέλλον, συζώντας με το διαβήτη αντί να τον μάχεστε.

 

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας ως αθλητής;

Θα ήθελα να προσπαθήσω να προκριθώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ironman 70.3 σε 2 χρόνια στη Νέα Ζηλανδία. 

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για την Συνέντευξη.

Όλη η ομάδα του Nutrischool σας εύχεται καλές διαδρομές τόσο στον αθλητικό, όσο και τον επιχειρηματικό στίβο

Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή