Ελισάβετ Κουλούρη
Η δημιουργός του Betty's Bakery μιλάει στο Nutrischool.gr για το αληθινό ψωμί.
 

Η Ελισάβετ Κουλούρη μας κερνάει αληθινό ψωμί και γίνεται πηγή έμπνευσης για κάθε άνθρωπο που θέλει να δημιουργήσει με μεράκι και αγάπη.

 

Το Betty’s Bakery κλείνει 6 χρόνια, που σημαίνει πως είναι κάτι σχετικά νέο. Είστε μια γυναίκα που ξεκίνησε ως σύμβουλος επικοινωνίας και αυτή τη στιγμή έχει τον δικό της φούρνο. Ήταν πάντα ένα κρυφό σας όνειρο ή προέκυψε στην πορεία;

Η αλήθεια είναι ότι το να γίνω φουρνάρισσα δεν ήταν στα σχέδιά μου. Ήρθε, όμως, όπως αποδείχτηκε, μια στιγμή στη ζωή μου που ήμουν ανοιχτή στο να δοκιμάσω κάτι πέρα από όσα ήξερα να κάνω ως τότε. Να αναμετρηθώ με τις δυνάμεις μου και να προκαλέσω τον εαυτό μου δημιουργικά. Οι πιθανότητες να πετύχει αυτό το εγχείρημα ήταν ίσες με τις πιθανότητες να αποτύχει. Ευτυχώς, είμαστε ακόμα εδώ.


Το ψωμί σας μας ταξιδεύει στις μυρωδιές και τις γεύσεις των παιδικών μας χρόνων. Πώς το καταφέρνετε αυτό;

Αν έχετε βρεθεί σε κάποιο χωριό της Ελλάδας και έχετε δει πώς έφτιαχναν ψωμί με τον παραδοσιακό τρόπο, έχετε την εικόνα του πώς φτιάχνουμε ψωμί στο Betty’s Bakery. Αναπιάνουμε το προζύμι μας καθημερινά με το χέρι για να είναι ενεργό και να δώσει ώθηση στο ψωμί μας, αφήνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει με φυσικό τρόπο ώστε να αναδειχθούν όλα τα αρώματά του και όταν είναι έτοιμο για ψήσιμο, το φουρνίζουμε. Στο ενδιάμεσο φυσικά ελέγχουμε θερμοκρασίες, ph, υγρασίες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να το επηρεάσει. Φυσικά, τα αλεύρια που χρησιμοποιούμε είναι όσο πιο αγνά γίνεται, με την πλειοψηφία τους να είναι αλεσμένα σε πετρόμυλους και αποτέλεσμα βιολογικής γεωργίας.

 

Το ψωμί και τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα αν και είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής έχουν κατηγορηθεί αρκετά στο πρόσφατο παρελθόν. Τώρα πια, βρίσκει πάλι τη θέση που του ανήκει στις υγιεινές τροφές, που κάνουν καλό στην υγεία μας. Ποια η ανταπόκριση που βρίσκετε εσείς στα προϊόντα σας;

Η βασική τάση που κυριαρχεί σήμερα είναι για αληθινό ψωμί με προζύμι χωρίς πρόσθετα. Κάτι στο οποίο εμείς έχουμε στηρίξει όλη μας τη λειτουργία εδώ και 6 χρόνια. Πλέον το μικροβίωμα θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την ανθρώπινη υγεία. Το προζύμι ενισχύει σημαντικά την εντερική χλωρίδα και βοηθά στο να έχουμε μια καλύτερη ζωή. Η άποψή μου είναι ότι ο καταναλωτής πια γνωρίζει τι του κάνει καλό και τι όχι και έχει αρχίσει και δίνει όλο και περισσότερο χώρο στο τραπέζι του σε προϊόντα που τον ωφελούν, όπως το ψωμί με προζύμι.

 

Τι σημαίνει ψωμί με προζύμι και ποια είναι η διαφορά του από το ψωμί με μαγιά;

Είναι δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις στη διατροφή. Η μαγιά αντιπροσωπεύει την ανάγκη για γρήγορο αποτέλεσμα, ενώ το προζύμι θα έλεγα ότι είναι ο βασικός εκφραστής του slow food.

 

Μετά τα παραδοσιακά ψωμιά ήρθαν και τα αρωματικά. Πώς επιλέγετε τα συστατικά και τα αρώματα που δίνετε στα ιδιαίτερα ψωμιά σας;

Οι περισσότερες συνταγές του Betty’s Bakery είναι αποτέλεσμα έμπνευσης από τα υλικά που βρίσκουμε γύρω μας. Κάπως έτσι έχουν προκύψει τα αρωματικά. Το θυμάρι, για παράδειγμα, είναι άφθονο γύρω μας την Άνοιξη. Το καπνιστό μπούκοβο είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιούσα έτσι κι αλλιώς στη μαγειρική μου και το έβαλα και στο ψωμί. Όλα είναι θέμα έμπνευσης και πειραματισμών.

Μία καινοτομία του Bettys Bakery είναι το superbread. Ψωμί χωρίς αλεύρι; Πώς προέκυψε η ιδέα;

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ή δεν τους επιτρέπει η υγεία τους να φάνε αλεύρι. Γιατί, όμως, να στερούνται γεύσης; Έτσι, λοιπόν, φτιάξαμε το Superbread ένα ψωμί, superfood. Με βάση τις νιφάδες βρώμης, χρησιμοποιούμε ενεργοποιημένους σπόρους και ξηρούς καρπούς και φτιάχνουμε ένα ψωμί χορταστικό, πηγή πρωτεϊνών και υψηλό σε φυτικές ίνες.

 

Γνωρίζουμε πολλές μαμάδες που ανησυχούν για το ψωμί που δίνουν στα παιδιά τους. Πολλές προσπαθούν να μάθουν να ζυμώνουν μόνες του ψωμί αλλά με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής δεν είναι πάντα εύκολο. Πώς μπορούν να μάθουν τα μυστικά του αληθινού ψωμιού και πώς μπορούν να προμηθευτούν αληθινό ψωμί, αν δεν μπορούν να το φτιάξουν μόνες τους;

Αυτή η ανησυχία είναι που με ωθεί και μένα να έχω τις καλύτερες πρώτες ύλες στο ψωμί μου! Ένα όμορφο ψωμί δεν είναι δεδομένο ότι μας κάνει και καλό. Θα πρέπει όλες οι μαμάδες να είμαστε σίγουρες για τα υλικά που μπαίνουν στο ψωμί που τρώνε τα παιδιά μας και τη διαδικασία παραγωγής. Εμείς, κάνουμε σεμινάρια μια φορά το μήνα και λέμε όλα τα μυστικά μας για να φτιάχνει κανείς το ψωμί του στο σπίτι. Αλλά, αν δεν θέλει να μπει κάποια μαμά σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να προμηθευτεί το ψωμί μας από όλα τα σημεία πώλησης ή να της το πάμε εμείς στο σπίτι. Κάποια προϊόντα, όπως για παράδειγμα το τοστ μας, είναι φτιαγμένα ειδικά για παιδιά με ελάχιστο ή και καθόλου αλάτι και φυσικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών.

 

Η εταιρεία σας έχει έντονη κοινωνική δράση. Το αληθινό ψωμί δε θα έπρεπε να λείπει από κανένα σπίτι, από κανένα παιδί, σωστά;

Η πρόσβαση σε ισορροπημένη διατροφή είναι δικαίωμα. Το αληθινό ψωμί είναι μέρος της και εμείς προσπαθούμε να δίνουμε όσο μπορούμε. Συνεργαζόμαστε στενά με την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ και προσφέρουμε ψωμί σε ορφανοτροφεία και παιδικούς σταθμούς. Μέσα από το ‘Μπορούμε’ φροντίζουμε να μην πηγαίνει ούτε μια φρατζόλα που μας περισσεύει χαμένη. Πρόσφατα λανσάραμε το chocobread, ένα προϊόν, που για κάθε ένα που πωλείται, εμείς δίνουμε ένα στο Μαζί για το Παιδί. Παράλληλα, δίνουμε ό,τι μπορούμε και σε παιδιά στη γειτονιά στο Μεταξουργείο και στον Βοτανικό μέσα από τοπικούς φορείς. Ό,τι μπορούμε κάνουμε, αλλά με ψωμί μόνο δεν μπορεί να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί. Χρειάζεται πολλά περισσότερα.

 


Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για το περιβάλλον και πόσα μπορούν να προσφέρουν οι επιχειρήσεις σε αυτό. Είναι αλήθεια ότι διανέμετε ψωμί με το ποδήλατο;

Η κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος για όλες τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Κανείς δεν λειτουργεί ανεξάρτητα πια χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το περιβάλλον ή τις ανάγκες της κοινωνίας. Εμείς στο Betty's Bakery θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την τροφή συνολικά και προσπαθούμε να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα είναι δίκαιο για τον παραγωγό, θα είναι επωφελές για τον καταναλωτή και θα σέβεται τη βιοποικιλότητα. Οι παραδόσεις με ποδήλατο είναι ένα μικρό μέρος των επιδιώξεών μας. Δουλεύουμε έχοντας ψηλά στις προτεραιότητές μας την κοινωνική ένταξη, τη δίκαιη εργασία και την προστασία του περιβάλλοντος.  

 

Τελικά, αν είχατε να επιλέξετε ένα συστατικό του ψωμιού του Bettys Bakery που το κάνει μοναδικό, ποιο θα ήταν αυτό;

Το προζύμι του φυσικά, που γίνεται από μοναδικά αλεύρια Ελλήνων παραγωγών.

 

Εμείς, αφού δοκιμάσαμε τα ψωμάκια ένα- ένα, είπαμε να κάνουμε και μία μικρή «παρασπονδία». Choco Bread! Ψωμάκι χωρίς ζάχαρη με vegalina (άλειμμα σοκολάτας χωρίς συντηρητικά) που θα ξετρελάνει κάθε παιδί (και όχι μόνο)! Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!

Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή