Είναι το φαγητό η λύση στο κρύο;
Πώς το κρύο επηρεάζει την όρεξη; Υπάρχει πραγματικός λόγος για περισσότερο φαγητό;
 

 

H θερμοκρασία πέφτει και η όρεξη ανοίγει. Ας το παραδεχτούμε, αυτό συμβαίνει στους περισότερους. Μόλις πέσει η θερμοκρασία και αισθανθούμε το κρύο, λες και η κουζίνα μας φωνάζει και το ψυγείο μας καλεί. Πριν ανοίξεις το ψυγείο, τα ντουλάπια και χαθείτε οικογενειακώς εκεί μέσα, πάρε μια βαθιά ανάσα και χρησιμοποίησε τη λογική σου. 

1. Το κρύο θέλει φαγητό…

Η αλήθεια είναι πως οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να κάνει τις βασικές του καθημερινές εργασίες. Αυτό συμβαίνει όμως όταν είμαστε έξω ή όταν δεν έχουμε επαρκή θέρμανση στο χώρο μας. Αν ζούμε σε μια σταθερή θερμοκρασία 19-21 βαθμών, προφανώς και δεν έχουμε ανάγκη την παραπάνω ενέργεια, αλλά ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουμε πως κάθε χρόνο αντέχουμε και σε χαμηλότερη θερμοκρασία δωματίου, αφού οι δαπάνες για την ενέργεια αυξάνονται αλματωδώς. Επίσης, ακόμα και η αίσθηση του κρύου, κοντά στο κρύο τζάμι ή η θαλπωρή του τζακιού είναι μια καλή δικαιολογία για λίγη σοκολάτα παραπάνω.

 

Grey Metal on Soil

2. Η σοκολάτα μας ζεσταίνει

Η σοκολάτα μας ζεσταίνει, μας παρηγορεί, μας επιβραβεύει, μας δείχνει την “αγάπη” της με όλους τους πιθανούς τρόπους. Και εμείς όμως είμαστε πάντα εκεί διαθέσιμοι να δεχτούμε την όποια προσφορά της, χωρίς να την προσβάλουμε. Πόσο μάλλον μια μέρα με αρκετά χαμηλή θερμοκρασία. Πλούσια σε μαγνήσιο, βοηθάει να χαλαρώνει τόσο το μυαλό όσο και οι μύες και διευκολύνει και την κυκλοφορία του αίματος. Και η μπανάνα πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα έχει στον οργανισμό, αλλά … άλλο η σοκολάτα.

Person Holding Gray Mug

Αφού θα την φας τη σοκολάτα, τουλάχιστον κάνε το σωστά. 

  1. Προτίμησε την πιο μαύρη που γνωρίζεις. Αυτή είναι η πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αυτή που έχει πάνω από 65% περιεκτικότητα σε κακάο. Αυτή που είναι τόσο οριακά πικρή η γεύση της, που ένα μικρό κομμάτι σου αρκεί. 
  2. Η λευκή ΔΕΝ είναι σοκολάτα. Δεν έχει τα αντιοξειδωτικά του κακάο, μόνο το όνομα και τις θερμίδες. 
  3. Προτίμησε μια κούπα ζεστό ρόφημα κακάο. Πίνεται σκέτο με νερό ή αν θες να το κάνεις πιο “πλούσιο” μπορείς να βάλει γάλα. Δοκίμασε κακάο με γάλα αμυγδάλου ή καρύδας. Είναι εξαιρετικός γευστικός συνδυασμός. Αν θες να το γλυκάνεις, πρόσθεσε λίγο μέλι.
  4. Λιώσε κουβερτούρα και βούτα κομμάτια μπανάνας μέσα στη ζεστή σοκολάτα. Μαγνήσιο και χαλάρωση παντού.

Soup With Minced Herbs on Round White Ceramic Plate

3. Σούπες και αφεψήματα παντός τύπου και καιρού

Ζεστό πιάτο με ζωμό λαχανικών ή/ και κρέατος. Βάλσαμο, όπως έλεγαν και οι παλιότεροι. Οι σούπες βοηθούν να μένουμε ζεστοί και να μένουν ανοιχτοί οι αεραγωγοί μας. Θέλεις μια κλασική πατροπαράδοτη φασολάδα ή μια πιο μοντέρνα βελουτέ μανιταρόσουπα; Όποια και αν είναι η επιλογή σου, πρόσθεσε μπαχαρικά, φρυγάνισε ψωμί και απολαύστε όλοι μαζί.

Υπάρχουν πολλά αφεψήματα που είναι κατάλληλα ακόμα και για παιδιά. Δοκίμασε κρόκο Κοζάνης, μάραθο και χαμομήλι. Καλό είναι να αποφύγεις το μαύρο τσάι σαν παιδικό ρόφημα. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές αρωματικές επιλογές που, με λίγο μέλι, γίνονται αποδεκτές από όλους.

Red Apple Fruit

4. Φρούτα με τέτοιο κρύο;

Τα φρούτα είναι παντός καιρού. Έχεις δίκιο όμως να παραπονιέσαι πως με το κρύο, το τελευταίο που θέλεις είναι ένα κρύο μήλο. Μπορείς να ψήσεις το μήλο και να προσθέσεις και κανέλα. Σκέτο, χωρίς μηλόπιτα από κάτω. Εννοείται πως υπάρχουν και τα αποξηραμένα φρούτα που για τον καιρό αυτό είναι ότι πρέπει. Να θυμάσαι πως στη διατροφή η ποικιλία κάνει τη διαφορά και όχι η μεγάλη ποσότητα.

Person Holding Snowflakes Decor

5. Ζακέτα να βάλεις…

Το κρύο αρκετές φορές έχει σαν αποτέλεσμα παγωμένα άκρα. Κράτησε όσο μπορείς τα άκρα σου ζεστά. Φόρα χοντρές κάλτσες και πρόσεχε πως διαχειρίζεσαι το κρύο νερό. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να αποφύγεις τις απότομες εναλλαγές. Χρησιμοποίησε την τριβή για να ζεστάνεις τα παγωμένα άκρα σου και ζεστά ρούχα. Ποτέ μην βάζεις τα παγωμένα σου άκρα κάτω από καυτό νερό για να τα ζεστάνεις πιο γρήγορα. Μπορεί η αίσθηση του ζεστού νερού πάνω στα παγωμένα χέρια σου να σε ανακουφίζει αλλά είναι πρόσκαιρο. Είναι πολύ πιθανό με αυτό τον τρόπο να καταλήξεις με πρησμένα κοκκινισμένα δάκτυλα και έντονη φαγούρα (μετάφραση χιονίστρες). Το κάναμε και μάθαμε από το πάθημα μας. 

Να θυμάσαι...

Ντύσου ζεστά αλλά άνετα.

Εκμεταλλεύσου τον χειμερινό ήλιο και βγες έξω να σε δει.

Περιόρισε τις μετακινήσεις σου τις βραδινές ώρες, εκτός και αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Χειμώνας είναι και θα κάνει κρύο. Τουλάχιστον φτάσαμε στην εποχή που η μέρα μεγαλώνει.

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή