Απλά tips που θα βοηθήσουν το παιδί σου να αγαπήσει το ψάρι
Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο...
 

Η ευεργετική επίδραση του ψαριού στον οργανισμό όλων μας είναι πολύπλευρη:

 • Τα ψάρια, ως ζωικοί οργανισμοί, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
 • Σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας, η πρωτεΐνη αυτή δεν έρχεται πακέτο με υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπών.
 • Μεγάλο μέρος του λίπους των ψαριών αποτελείται από ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των λιπαρών οξέων τα καθιστούν πολύτιμα για τον οργανισμό μας.

Γιατί τα ω3 λιπαρά είναι αναντικατάστατα για τον οργανισμό;

 • Μία δίαιτα πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 • Τα ω3 λιπαρά οξέα είναι ουσιώδη για το σχηματισμό του νευρικού συστήματος στην εμβρυακή ζωή. Ο σημαντικός τους ρόλος στην ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος συνεχίζεται κατά την παιδική ηλικία αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου.
 • Η αντιφλεγμονώδης δράση τους μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος και κάποιων μορφών καρκίνου. Επίσης, δρουν ευεργετικά στις αρθρώσεις, αμβλύνοντας τα συμπτώματα και την πορεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Πόσο επηρεάζει η μόλυνση των θαλασσών και η κατανάλωση θαλασσινών την υγεία μας;

Έχεις σίγουρα ακούσει ότι δε θα πρέπει να υπερβαίνουμε κατά πολύ τις συστάσεις κατανάλωσης ψαριών, διότι πολλά είναι πλούσια σε βαρέα μέταλλα. Τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπολογίζεται ο πιθανός κίνδυνος αύξησης της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου από τα βαρέα μέταλλα και κατά πόσο αντισταθμίζεται από τα οφέλη λόγω ω3 λιπαρών.

Ευτυχώς, δεν είναι όλα τα ψάρια επιμολυσμένα με βαρέα μέταλλα και υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την κατανάλωσή τους από τις εγκύους.

Επιλέγοντας κατάλληλα, μπορείς να έχεις όλα τα οφέλη που θέλεις από την κατανάλωση ψαριών για την οικογένειά σου.

 

Τι γίνεται, όμως, όταν το παιδί αρνείται να φάει ψάρι;

 

Η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδιά δεν τρώνε ψάρι για διάφορους λόγους.

 • Το θεωρούν πολύπλοκο και ίσως λίγο επικίνδυνο, επειδή έχει κόκαλα.
 • Μπορεί να έχουν ήδη αποκτήσει μία δυσάρεστη εμπειρία με κάποιο κοκαλάκι που έχουν καταπιεί παλιότερα.
 • Η μυρωδιά και η γεύση του ψαριού είναι έντονη, οπότε είναι πολύ πιθανό σε κάποια παιδιά απλά να μην αρέσει.

 

 

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να αγαπήσει το ψάρι;

 • Καταρχάς, όπως και με κάθε τι άλλο, δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα με τη βία και την πίεση. Αρκεί το παιδί να βλέπει τους γονείς του να τρώνε και να απολαμβάνουν το ψάρι, για να αποφασίσει να το δοκιμάσει και ίσως τότε να του αρέσει.
 • Μπορείς να δοκιμάσεις ψάρια φιλεταρισμένα, με άσπρο κρέας, όπως ο μπακαλιάρος, το μυλοκόπι, που μπορεί να αρέσουν περισσότερο στο παιδί.
 • Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μαρινάρεις το ψάρι (με πορτοκάλι, λεμόνι, μουστάρδα κλπ) και να το ψήσεις με λαχανικά (όπως το φινόκιο) που θα δώσουν άλλο άρωμα στο ψάρι και θα καλύψουν λίγο από το δικό του.

 • Μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις ψαροκροκέτες και να τις ψήσεις στο φούρνο.
 • Ζήτα από το παιδί σου να σε βοηθήσει να φτιάξεις σουβλάκια από κομματάκια ψαριών μαζί με κάποιο αγαπημένο λαχανικό και κάποιο αγαπημένο θαλασσινό.

 • Πάρε παράδειγμα από άλλες χώρες και σέρβιρε το ψάρι με κάρυ ή σε ριζότο, σε τορτίγια ή σε ψωμάκι του burger. Επίσης, μπορείς να του φτιάξεις μικρές μπουκίτσες με ψωμάκι, λάδι και λεμόνι, επιμένοντας ελληνικά. Ο σκοπός εδώ δεν είναι να του «κρύψεις» το ψάρι αλλά να το συνδυάσεις με αγαπημένες γεύσεις.
 • Μην ξεχνάς να σερβίρεις οπωσδήποτε μία φορά την εβδομάδα ψάρι στο οικογενειακό τραπέζι. Στο πιάτο του παιδιού βάλε ένα πολύ μικρό κομμάτι και συνόδευσέ το με το αγαπημένο του λαχανικό και κάποιο συνοδευτικό που αγαπάει (πατάτα, ρύζι, ψωμάκι, …). Δεν πειράζει αν δεν το φάει, αρκεί να έρχεται σε συχνή επαφή με αυτό.
 • Φυσικά, προσπάθησε να βάλεις όλη σου την προσοχή και την παρατηρητικότητα, ώστε να του καθαρίζεις καλά το ψάρι, όσο είναι μικρό, για να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα να του συμβεί κάποιο δυσάρεστο ατυχηματάκι με κοκαλάκι.

 

Τι να κάνω αν κανένα τρυκ δε βοηθήσει την κατάσταση;

Κάνε, όπως πάντα, υπομονή. Το πιθανότερο είναι ότι τίποτα από τα παραπάνω δε θα πιάσει με την πρώτη. Όμως, ο επιμένων νικά πάντα. Να το θυμάσαι! Η γεύση μαθαίνεται και οι γευστικές προτιμήσεις αλλάζουν με την ηλικία. Ένα παιδί που έχει συνδέσει θετικές μνήμες, μυρωδιές και οικογενειακή θαλπωρή με το ψάρι, το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα το αγαπήσει. Μέχρι τότε, δοκίμασε να εμπλουτίσεις τη διατροφή του με ω3 λιπαρά οξέα από άλλες πηγές.

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή