Πώς θα προλάβεις την αφυδάτωση
Μικρές πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσεις το παιδί σου να πίνει περισσότερο νερό
 

Το νερό είναι απαραίτητο για το σώμα μας χειμώνα – καλοκαίρι. Είναι σημαντικό για

  • Τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος
  • Τις αρθρώσεις και την απορρόφηση των κραδασμών
  • Τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού και την αποβολή των ουσιών που δε χρειάζονται.

Το νερό που χρειαζόμαστε ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. Έτσι,

  • Τα παιδιά 4-8 ετών χρειάζονται 5-6 ποτήρια νερό
  • Τα παιδιά 9-13 ετών χρειάζονται 7-8 ποτήρια νερό, ενώ
  • Οι έφηβοι (14-18 ετών) χρειάζονται 8-11 ποτήρια νερό.

Το νερό το παίρνουμε από τα υγρά που πίνουμε και από την υγρασία που περιέχουν τα φαγητά που τρώμε. Ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε νερό. Το γάλα και οι χυμοί επίσης.

 

 

Η ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την άσκηση που κάνουμε και με τη ζέστη ή την υγρασία που έχει. Ο καλύτερος δείκτης για την ανάγκη σε νερό είναι το συναίσθημα της δίψας αλλά πολλές φορές το αγνοούμε.

Όταν σε ένα παιδί η δίψα γίνει τόσο έντονη ώστε να το αναγκάσει να αφήσει το παιχνίδι για να πιει νερό συνήθως είναι ήδη αρκετά αφυδατωμένο. Ένας εύκολος τρόπος να διακρίνεις την αφυδάτωση είναι το χρώμα των ούρων. Τα ούρα πρέπει να έχουν ένα ανοιχτό ελαφρά υποκίτρινο χρώμα. Τα σκούρα ούρα είναι ένδειξη αφυδάτωσης.  

Τι μπορώ να κάνω, αν πιστεύω ότι το παιδί μου δεν πίνει αρκετό νερό;

  1. Υπενθύμισέ του το. Πολύ συχνά τα παιδιά αρνούνται να σταματήσουν το παιχνίδι τους για να ικανοποιήσουν κάποια οργανική τους ανάγκη. Το ίδιο συμβαίνει και με το νερό. Έχεις πολλά να σκεφτείς αλλά το νερό επιβάλλεται να είναι ένα από αυτά. Ειδικά τις ημέρες που έχει πολλή ζέστη!!!
  2. Φτιάξε παγάκια με το αγαπημένο του θέμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ευφάνταστες θήκες για παγάκια (ή για μικρά muffins). Μπορείς ακόμα να βάλεις λίγο χρώμα (από χυμό φρούτου) στα παγάκια.


  3. Κάνε το νερό οικογενειακή υπόθεση. Φτιάξε ένα πίνακα και κάντε διαγωνισμό νερού. Μπορεί, τελικά, να είναι καλό για όλους…
  4. Για τους εφήβους που έχουν δικά τους ηλεκτρονικά μέσα (κινητό, ταμπλέτα) μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια εφαρμογή που καταγράφει και υπενθυμίζει την κατανάλωση νερού.
  5. Αγοράστε μαζί ένα καινούριο μπουκάλι – θερμός που του αρέσει για το νερό του. Αν το μπουκαλάκι του είναι μικρής χωρητικότητας, μπορεί να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο από το παιδί αλλά θα πρέπει να φροντίζεις να του το γεμίζεις συχνά.



  6. Φυσικά, το νερό το λαμβάνουμε και από τα φρούτα και τα λαχανικά. Έχε του πάντα πρόχειρα κομμένα αγγουράκια (96% νερό), καρπούζι (92% νερό), πεπόνι (90% νερό), φράουλες (92% νερό) που θα αναπληρώσουν και το νερό του και τους ηλεκτρολύτες που χάνει με τον ιδρώτα.
  7. Για τους εφήβους που τους αρέσει η κουζίνα και οι γεύσεις μπορείτε να φτιάξετε μαζί παιδικά cocktail με νερό (ή ανθρακούχο νερό) με αγγουράκι, πεπόνι, δυόσμο ή πεπόνι, λεμόνι, δυόσμο ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Μην ξεχάσεις τα παγάκια και ένα ιδιαίτερο χρωματιστό καλαμάκι.



  8. Συζήτησε με το παιδί για την αναγκαιότητα του νερού. Άφησε ένα καθαρισμένο αγγουράκι πολύ ώρα στον αέρα και τη ζέστη. Δείξε στο παιδί πόσο ξηρό και άσχημο – άνοστο έγινε. Μάθε του να ελέγχει μόνο του το χρώμα των ούρων του. Πολλές φορές τα παιδιά χρειάζονται να καταλάβουν με εικόνες και χρώματα κάτι για να το μάθουν καλά.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή