Πώς θα χτίσει το παιδί γερά κόκαλα;
 

Η υγεία των οστών των παιδιών δεν είναι κάτι που μας απασχολεί τόσο έντονα όσο η επαρκής πρόσληψη άλλων βιταμινών και σιδήρου. Για να είμαστε ειλικρινείς, προτείνουμε στα παιδιά τρόφιμα που “φτιάχνουν” γερά κόκαλα και “ψηλώνουν”. Μήπως όμως τελικά θα πρέπει να επενδύσουμε στην υγεία των οστών των παιδιών μας, αφού ο σκελετός μας είναι αυτός που μας στηρίζει σε όλη μας τη ζωή. Η παιδική ηλικία και η εφηβεία είναι οι καταλληλότερες περίοδοι για να αυξηθεί η οστική πυκνότητα, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στη μέγιστη οστική μάζα στις ηλικίες μεταξύ 25 και 30 ετών.

Σκεφτείτε την οστική πυκνότητα σαν ένα λογαριασμό αποταμιεύσης. Όσο περισσότερο επενδύσουμε στα οστά μας, τόσο καλύτερη απόδοση (οστική πυκνότητα) θα έχουν στο μέλλον. Κατά την εφηβεία, τα οστά είναι προγραμματισμένα να αποθηκεύσουν τις μέγιστες ποσότητες απαραίτητων για αυτά θρεπτικών συστατικών για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην υπόλοιπη ζωή μας. 

Τι χρειάζονται τα οστά για να είναι γερά;

Πολλά θρεπτικά συστατικά συμμετέχουν στο χτίσιμο του σκελετού. Το ασβέστιο είναι το πιο γνωστό, όμως η βιταμίνη D, το μαγνήσιο, η βιταμίνη K και η συχνή άσκηση είναι εξίσου σημαντικά. 

Ασβέστιο

Οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού. 

Ηλικία 

Ημερήσια ανάγκη

Γέννηση έως 6 μηνών 

τουλάχιστον 200 mg

6 - 12 μηνών

260 mg

1 - 3 ετών 

700 mg

4 - 8 ετών

1000 mg

9 - 18 ετών 

1300 mg 

> 19 ετών 

τουλάχιστον 1000 mg

Σίγουρα τα γαλακτοκομικά είναι από τις πιο πλούσιες πηγές ασβεστίου, αλλά δεν είναι οι μόνες. 1 ποτήρι γάλα (240ml) περιέχει 300 mg ασβεστίου, αλλά το ίδιο περιέχεται και σε 30γρ. κίτρινου τυριού. Όσο πιο αφυδατωμένο το γαλακτοκομικό (περιέχει λιγότερο νερό) τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση ασβεστίου έχει. Άρα, αν το μικρό μας δεν αγαπάει το γάλα, υπάρχει πάντα η επιλογή του τυριού αλλά και του γιαουρτιού. 

Φυσικά υπάρχουν και άλλες πηγές ασβεστίου μη γαλακτοκομικές, οι οποίες είναι και φυτικές. Τέτοιες είναι τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, τα σύκα, το σπανάκι, τα μαυρομάτικα φασόλια, η σόγια, το τόφου. 

Βιταμίνη D

Απο τις πιο διάσημες βιταμίνες που ολοένα προστίθενται και κανούργιοι ρόλοι στο βιογραφικό της. Πράγματι, πολύ σημαντική για την υγεία των στών αφού είναι εκείνη απου αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου. Το σημαντικότερο συμπλήρωμα βιταμίνης D είναι η έκθεση μας στον ήλιο. Δεν της δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, κυρίως τον χειμώνα, όμως είναι πάρα πολύ σημαντική. Τα Σαββατοκύριακια με ήλιο βγάζουμε τα παιδιά στο πάρκο να παίξουν και δεν πειράζει, μπορούν να φάνε λίγο αργότερα το μεσημεριανό τους ή ας κάνουμε πικ νικ να τα συνδυάσουμε και τα δύο. 

Μαγνήσιο

Πιο γνωστό για τις μυοχαλαρωτικές του ιδιότητες. Όμως εξίσου σημαντικό στην υγεία των οστών. Εμπλουτίζουμε την παιδική διατροφή με αμύγδαλα, σπανάκι, μαύρα φασόλια, φυστικοβούτυρο, πατάτες, βρώμη, αβοκάντο και ναι αν είναι να προσθέσουμε λίγη σοκολάτα, αυτή θα είναι μαύρη ή κακάο σκέτο. 

Βιταμίνη K

Η βιταμίνη Κ παράγεται απο χρήσιμα και καλά βακτήρια που κατοικούν στο έντερό μας. Παρ’ όλα αυτά, προσφέρουμε στον οργανισμό και εμείς βιταμίνη K,  μέσα απο την κατανάλωση σπανακιού, μπρόκολου και γενικά όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. 

Άσκηση - Φυσική δρασηριότητα 

Ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης βοηθούν τους μυς να στηρίζουν το σκελετό καλύτερα. Παράλληλα, βοηθούν τον ίδιο το σκελετό να δυναμώνει. Ασκήσεις με τη χρήση του σωματικού βάρους είναι ιδανικές για ενδυνάμωση αλλά και αποφυγή τραυματισμών. Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού οι έφηβοι, αρκετές φορές χάνουν το μέτρο και μπορεί να κάνουν υπερβολές στην προπόνησή τους. Πάντα χρειάζεται καθοδήγηση. 

Οι εχθροί των οστών

Όσο σημαντικό είναι να προσέχουμε και να προσφέρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το χτίσιμο γερού σκελετού, άλλο τόσο σημαντικό είναι να αποφέυγουμε τους εχθρούς των οστών. 

Και όμως η υγεία των οστών επηρεάζεται αρνητικά από:

  • Κάπνισμα
  • Αλκοόλ
  • Ιδιαίτερα περιορισμένη πρόσληψη τροφής 
  • Μονοφαγίες
  • Εξαντλητικές προπονήσεις που συνοδεύονται από χαμηλή πρόσληψη τροφής λόγω αυστηρών περιορισμών 
  • Διακοπή περιόδου
  • Υπερκατανάλωση καφεΐνης

Η μη επαρκής πρόσληψη τροφής, κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικών προπονήσεων, μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές διαταραχές, οι οποίες με τη σειρά τους θα επηρεάσουν την οστική πυκνότητα. 

Συμπέρασμα

Τα παιδιά και οι έφηβοι που ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και αθλούνται συστηματικά, χωρίς καταπονήσεις, μεγιστοποιούν την οστική τους πυκνότητα. 

Άρα, κλείνουμε τις οθόνες και βγαίνουμε έξω για ποδήλατο, περπάτημα, έστω και απλή βόλτα, ενώ παράλληλα προσφέρουμε στα παιδιά θρεπτικά γεύματα.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή