22 Οκτωβρίου 2016
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Τα γιουβαρλάκια είναι ιδανική σούπα ακόμα και για τα μωράκια που μόλις ξεκίνησαν να τρώνε μη αλεσμένα. Αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους.
 
Τα υλικά μας
  • 700γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1/2 φλιτζ.τσαγιού ρύζι γλασέ (για σούπα)
  • 1/2 φλιτζ.τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2-3κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 αυγά
  • 2 μέτρια καρότα σε πολύ μικρά κυβάκια (προαιρετικά)
  • 1 μέτρια πατάτα σε πολύ μικρά κυβάκια (προαιρετικά)
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • 1-2 λεμόνια

Εκτέλεση

      Σούπα

  1. Ξεπλένουμε καλά το ρύζι 2-3 φορές.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ρύζι και το 1 ασπράδι από τα αυγά.
  3. Αλατοπίπερο κατά βούληση.
  4. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Πλάθουμε σφαιρίδια στο μέγεθος που επιθυμούμε. Όσο πιο μεγάλα, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται για να βράσουν.
  6. Βάζουμε νερό στο βραστήρα και αφού τοποθετήσουμε τα γιουβαρλάκια στον πάτο της κατσαρόλας, ριχνουμε σιγά σιγά το νερό. Προσπαθούμε να βρούμε κάποιο κενό ανάμεσα στα σφαιρίδια,για να ρίξουμε το νερό, ώστε να μην μας χαλάσουν. Ρίχνουμε λίγο στην αρχή, τόοσο ώστε να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα.
  7. Μόλις τα δούμε να παίρνουν χρώμα, συμπληρώνουμε με νερό.
  8. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα γιουβαρλάκια (και τα λαχανικά - πατάτα/ καρότο, αν έχουμε προσθέσει). Η ποσότητα του νερού, εξαρτάται από το πόσο ζουμερά τα θέλουμε.
  9. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (7/9 ή 2/3 ανάλογα με την κουζίνα που έχουμε) και βράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά.

      Αυγολέμονο

  1. Σε ένα βαθύ πιάτο, χτυπάμε το ένα ολόκληρο αυγό και τον 1 κρόκο με το χυμό 1-2 λεμονιών.
  2. Με μια βαθιά κουτάλα, πέρνουμε ζουμί από τον κατσαρόλα και το ρίχνουμε μέσα στο πιάτο, ενώ ταυτόχρονα "χτυπάμε" το αυγολέμονο.
  3. Τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να ακουμπήσουμε το πιάτο και να είναι ζεστό.
  4. Τότε είμαστε έτοιμοι να ρίζουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα.
  5. Με το ένα χέρι κουνάμε την κατσαρόλα, ενώ ταυτόχρονα ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα.
  6. Συνεχίζουμε να κουνάμε για λίγο ακόμα την κατσαρόλα (10 - 15 δεύτερα), ενώ είναι πάνω στη φωτιά και αποσύρουμε.

#tips:

  • Τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα, όταν το ρύζι που φαίνεται στην επιφάνεια των σφαιριδίων έχει "σκάσει", δεν είναι γυαλιστερό.
  • Αντί για νερό που βράζει, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό κρέατος.
  • Η συνταγή είναι ελεύθερη γλουτένης και λακτόζης.
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή