Τα μελομακάρονα που έχουν περισσέψει φτιάχνουν ένα ελαφρύ και μυρωδάτο cheesecake.
Τα υλικά μας
Βάση:
250γρ. μελομακάρονα
80γρ. βούτυρο λιωμένο
Κρέμα:
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι παγωμένο
450 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 μικρό λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα μόνο)
1 βανίλια
Γαρνίρισμα:
Μαρμελάδα σε ελεύθερη ποσότητα ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις.
Εκτέλεση
Αλέθουμε τα μελομακάρονα ή τα τρίβουμε με τα χέρια σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ψιχουλιάζουμε το μίγμα. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε τα μελομακάρονα και το βούτυρο μαζί στο multi - κόφτη που όλοι έχουμε στο σπίτι μας.
Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνουμε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα. Τα πιέζουμε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του.
Βάζουμε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη.
Χτυπάμε το στραγγιστό γιαούρτι (με όλα του τα λιπαρά) μέχρι να γίνει πιο κρεμώδες.
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου), προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή μια μαρίζ.
Ρίχνουμε το μίγμα τυριού στη γιαουρτοκρέμα και τα χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για πολύ λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία και απαλή κρέμα, με βελούδινη υφή.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στη βάση με τα μελομακάρονα και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι η μια μαρίζ.
Τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Μπορούμε να το καταναλώσουμε και σκέτο ή εναλλακτικά να βάλουμε από πάνω μαρμελάδα της επιλογής μας.