31 Δεκεμβρίου 2018
Η Βασιλόπιτα από το Αϊβαλί
Μια συνταγή Βασιλόπιτας από την Μικρασιάτισσα γιαγιά μας.
 
Τα υλικά μας
  • 250γρ. βούτυρο
  • 2 φλιτζ.τσαγιού ζάχαρη λευκή ή καστανή
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια και το ξύσμα τους
  • 1 βανίλια (προαιρετικά)
  • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ
  • 1/2 ποτήρι νερού γάλα
  • 1κ.σούπας κοφτή baiking powder
  • Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα για τη διακόσμηση (γράφουμε το έτος)

Εκτέλεση
  1. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ, με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Ρίχνουμε τα αυγά και χτυπάμε ξανά.
  3. Προσθέτουμε το κονιάκ, τη βανίλια και το πορτοκάλι.
  4. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και βάζουμε το γάλα.
  5. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το baiking powder και ανακατεύουμε είτε με το χέρι, είτε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω.
  7. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα και βάζουμε το μίγμα μέσα.
  8. Τοποθετούμε το "φλουρί".
  9. Γράφουμε το έτος με τα αμύγδαλα, εναλλακτικά μπορούμε να την αφήσουμε σκέτη και να κάνουμε μετά σχεδιάκια με γλάσο.
  10. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις ΜΟΝΟ κάτω, για 1 ώρα και 10 λεπτά. 
  11. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε, τοποθετώντας σε μεγάλη πιατέλα.

#tips: 1.Προσοχή, προθερμαίνουμε το φούρνο με αντιστάσεις πανω κάτω, αλλά ψήνουμε σε αντιστάσεις ΜΟΝΟ κάτω.

         2. ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ.

 

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή