Φούρνος μικρoκυμάτων. Ναι ή όχι.
Το "ζέσταμα" του φαγητού στα μικροκύματα, το επηρεάζει αρνητικά;
 

Βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι και είναι ιδανικός στην εξοικονόμηση χρόνου. Στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται κυρίως για να ζεστάνουμε παγωμένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα, και ελάχιστα για να μαγειρέψουμε.

Όταν γίνεσαι γονιός θέλεις να προσφέρεις στο παιδί σου όσο γίνεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Προσπαθείς να το εκθέσεις σε όσο γίνεται λιγότερους κινδύνους. Το φουρνάκι μυκροκυμάτων είναι επικίδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων;

Πειράζει να ζεστάνω ττο φαγητό του παιδιού στα μικροκύματα;

Συγκρίνοντας την επίδραση του φούρνου μικροκυμάτων και του συμβατικού φούρνου, για το ζέσταμα του φαγητού, δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά, στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Αυτό σημαίνει πως η θρεπτική αξία των τροφών δεν αλλοιώνεται από τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων για να ζεστάνουμε το φαγητό. Έτσι και αλλιώς, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγμαος Β, κλπ) που περιέχονται στα τρόφιμα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και μειώνεται η περιεκτικότητά τους κατά το μαγείρεμα, οπότε το ζέσταμα δεν τις επηρεάζει.

Αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν ζεσταίνεις τρόφιμα ή υγρά στα μικροκύματα, είναι να πετύχεις τη σωστη θερμοκρασία. Αν παρατηρήσεις, όλες οι βρεφικές τροφές και οι σκόνες γάλακτος, δεν προτέινουν τη χρήση μικροκυμάτων για ζέσταμα. Ο λόγος είναι απλός. Όταν βάζουμε ένα πιάτο στα μικροκύματα, ενώ το περιεχόμενο ζεσταίνεται, το πιάτο παραμένει σε κανονική θερμοκρασία. Άρα είναι πιθανό, αυτός που θα καταναλώσει το τρόφιμο, να "καεί".

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με το ζέσταμα του βρεφικού γάλακτος στα μικροκύματα, είτε είναι σκόνη, είτε μητρικό πρέπει να αποφεύγεται για ένα και μόνο λόγο. Το κάψιμο. Η ποιότητα του γάλακτος σε πρωτεϊνική σύσταση και βιταμίνες δεν επηρεάζεται αρνητικά.

 

Το μαγείρεμα στα μικροκύματα είναι ασφαλές για την ποιότητα των τροφών;

Το μαγείρεμα σε συμβατικό φούρνο, κάνει το φαγητό πιο εύπεπτο. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στη δομή των υδατανθράκων, και των φυτικών ινών, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, διευκολύνουν την πέψη.

Τα έτοιμα γεύματα για μικροκύματα είναι ασφαλή;

Προσπάθησε να καταναλώνεις όσο γίνεται λογότερο τυποποιημένη τροφή. Τα έτοιμα γεύματα μπου συντηρούνται στην κατάψυξη και μπαίνουν στα μικροκύματα, στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα. Είναι από τα θετικά που έχει η ελληνική κοινωνία. Ολοένα και περισσότερες έρευνες καταλήγουν πως η φυσική τροφή και όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένη, χωρίς συντηρητικά και βελτιωτικά, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον οργανισμό σου και στην οικογένειά σου.

Φτιάξε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού το Σαββατοκύριακο, μοίρασέ την σε μερίδες και αποθήκευσε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αν αφήσεις το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου από το προηγούμενο βράδυ, για το κατεψυγμένο, ή από το πρωί, για αυτό που συντηρείται στην κατάψυξη, το μεσημέρι θα είναι έτοιμο να καταναλωθεί και σε πολύ καλή θερμοκρασία.

 

Το φουρνάκι μικροκυμάτων εκπέμπει ακτινοβολία;

Τα φουρνάκια όταν κατασκευάονται είναι ασφαλή για οικιακή χρήση. Με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να ελέγχεις, αν παραμένει ασφαλές και δεν έχει κάποια διαρροή. Είναι σημαντικο, να ελαχιστοποιήσεις τη χρήση του, και να μάθεις να το χρησιμοποιείς σωστά. Ο φούρνος μικροκυμάτων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Τα παιδιά καλό είναι να ζητούν από κάποιον μεγαλύτερο να τα βοηθήσει και σίγουρα θα πρέπει να εκπαιδευτούν να κάνουν σωστή χρήση του. Σχετικά με το αν η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων είναι ασφαλής ως πηγή μαγνητικού πεδίου, αυτό είναι ένα ερώτημα που ίσως να μπορεί να απαντηθεί από φυσικούς.

Να θυμάσαι πάντα να χρησιμοποιείς κατάλληλα σκεύη και όχι πλαστικό, ακόμα και αν είναι κατάλληλο για μικροκύματα.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις με ασφάλεια τον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνεις φαγητό, όμως όποτε έχεις χρόνο καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μια πιο χρονοβόρα διαδικασία.

 

Βιβλιογραφία:

Sigman-Grant M1, Bush G, Anantheswaran R. Microwave heating of infant formula: a dilemma resolved. Pediatrics. 1992 Sep; 90(3):412-5.

Nemethy M, Clore ER. Microwave heating of infant formula and breast milk. J Pediatr Health Care. 1990 May-Jun; 4(3):131-5.

Hoffman CJ, Zabik ME. Effects of microwave cooking/reheating on nutrients and food systems: a review of recent studies. J Am Diet Assoc. 1985 Aug; 85(8):922-6.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή