Συσκευασμένα τρόφιμα: Γιατί πρέπει να κοιτάμε τις ετικέτες
Οι ερευνητές συστήνουν να κοιτάμε καλά τις ετικέτες τροφίμων μπρος - πίσω και υπάρχει λόγος!
 

Νέα μελέτη από τη Γαλλία δείχνει ότι η μεγάλη κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2019 έδειξε ότι για κάθε 10% αύξησης των επεξεργασμένων τροφών που τρώμε, υπάρχει 14% μεγαλύτερος κίνδυνος θνησιμότητας.

Ποια είναι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα στα οποία αναφέρεται η έρευνα; Πρόκειται για σνακ, γλυκά ή έτοιμα γεύματα πλούσια σε υδρογονωμένα λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να βλάψει την υγεία μας, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, υπέρτασης, καρκίνου και παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι κύριες αιτίες αυτής της σχέσης είναι:

 1. Τα χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, χρώματα, αρώματα
 2. Οι χημικές ουσίες που μπορούν να καταλήξουν στην τροφή από τη συσκευασία
 3. Η εντατική θερμική επεξεργασία των τροφίμων αυτών
 4. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά) στα τρόφιμα αυτά  
 5. Η μειωμένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Τι μπορείς να κάνεις;

 1. Οι σύγχρονοι ρυθμοί είναι απελπιστικά γρήγοροι και ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι αρκετός. Παρόλα αυτά, προσπάθησε να αυξήσεις το σπιτικά μαγειρεμένο φαγητό. Θυμίσου ότι με τον κατάλληλο προγραμματισμό μπορείς να μειώσεις το χρόνο που χρειάζεται για το μαγείρεμα.
  • Κάνε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα των γευμάτων της οικογένειας και των υλικών που θα χρειαστείς.
  • Μαγείρεψε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού όταν έχεις χρόνο και συντήρησέ τες (πχ. Βάλε στην κατάψυξη μερίδες από την σπανακόπιτα ή τα μπιφτέκια που έφτιαξες.)
  • Χρησιμοποίησε μία τροφή για να φτιάξεις περισσότερα γεύματα. Για παράδειγμα οι φακές μπορούν να είναι ένα πλήρες γεύμα αλλά μπορούν να γίνουν την επομένη νοστιμότατο φακόρυζο ή σαλάτα φακής με λαχανικά και πλιγούρι.
 2. Αγόρασε και έχε διαθέσιμα φρούτα και λαχανικά, για να αυξήσεις την κατανάλωσή τους από όλη την οικογένεια. Προτίμησε ένα φρούτο, λαχανικά, τυρί, ξηρούς καρπούς ή ένα γιαούρτι με μέλι για σνακ, παρά ένα συσκευασμένο τρόφιμο.
 3. ΔΙΑΒΑΖΕ ΠΑΝΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ! Μην αρκείσαι στο να διαβάζεις μόνο τα μεγάλα γράμματα στα συσκευασμένα τρόφιμα. Γύρισε από πίσω τη συσκευασία και διάβασε τα συστατικά και τον πίνακα της διατροφικής σύστασης του τροφίμου που αγοράζεις. Μπορεί να χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο στην αρχή αλλά σου προσφέρει χρόνια ζωής.

 

Βιβλιογραφία

Fiolet, T. et al. 2018. Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ. 360:k322

Mendonça RD, et al. 2016. Ultraprocessed food consumption and risk of overweight and obesity: the University of Navarra Follow-Up (SUN) cohort study. Am J Clin Nutr. Nov;104(5):1433-1440.

Schnabel L et al. 2019. Association Between Ultraprocessed Food Consumption and Risk of Mortality Among Middle-aged Adults in France. JAMA Intern Med. Feb 11.

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή