Κράτησε τις ιώσεις μακριά!
Ποιες φθινοπωρινές τροφές θα σε γλιτώσουν από τις ιώσεις;
 

Τα σχολεία άνοιξαν και το ανοσοποιητικό των παιδιών έχει πολλή δουλειά μπροστά του. Οι ιώσεις, πιο ελαφριές και πιο σοβαρές καραδοκούν κι εσύ ανησυχείς και προβληματίζεσαι με ποιον τρόπο θα βοηθήσεις το παιδί σου να έχει γερές άμυνες απέναντι στους ιούς.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι 4 πυλώνες του γερού ανοσοποιητικού είναι

  • Ο επαρκής και καλός ύπνος με όσο το δυνατόν πιο σταθερά ωράρια,
  • Η καθημερινή κίνηση
  • Τα χαμόγελα, οι αγκαλιές και η σωστή διαχείριση του άγχους και
  • Η ισορροπημένη διατροφή.

 

 

Ο επαρκής ύπνος δυναμώνει τα παιδιά

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγες ώρες, παιδιά και ενήλικες, είναι πιο επιρρεπείς σε ιώσεις και αναρρώνουν δυσκολότερα. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται 9-11 ώρες ύπνου ημερησίως. Επίσης, είναι σημαντικό να έχουν ένα σχετικά σταθερό ωράριο ύπνου για να είναι πιο υγιή.

 

Τρέξε μικρούλη, τρέξε!

Η τακτική άσκηση φαίνεται ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Οι θεωρίες για το πώς γίνεται αυτό είναι αρκετές. Φαίνεται ότι βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία των αντισωμάτων στον οργανισμό και διευκολύνει την αποβολή βακτηρίων από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Επίσης, η άσκηση μειώνει την παραγωγή των ορμονών του στρες. Επομένως, βάλε εκείνα τα αθλητικά που περιμένουν στη ντουλάπα, πάρε το παιδί και βγείτε στο πάρκο.

 

 

Stop στο άγχος!

Μια κουβέντα είναι αυτό, όταν τρέχεις να προλάβεις σχολείο, δουλειά, δραστηριότητες, διάβασμα. Κι όμως, τα παιδιά με υψηλά επίπεδα άγχους, έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό. Μία αγκαλιά, μερικά χαμόγελα και μία προσπάθεια να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος μέσα στην οικογένεια, μπορούν να κάνουν θαύματα.

 

 

 

Τι να τρώει για να δυναμώσει;

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό του παιδιού. Τρώγοντας φαγητά απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων στη σωστή ποσότητα, ώστε να διατηρείται και το βάρος σταθερό είναι σημαντικό για να πάρει το παιδί όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

 

Το φθινόπωρο η φύση σου δίνει απλόχερα τα δώρα της.

Η φύση σοφά ποιεί και μας δίνει διατροφικούς θησαυρούς που μπορούν να προετοιμάσουν το ανοσοποιητικό των παιδιών να αντιμετωπίσει τις ιώσεις.

Δώσε στο παιδί σου ξηρούς καρπούς για καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά και ψευδάργυρο. Το Σεπτέμβρη θα βρεις φρέσκο φιστίκι Αιγίνης. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, μέταλλά, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες Α και Ε και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.  

Δώσε του ψάρι που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ω3 λιπαρά. Το φθινόπωρο οι θάλασσες είναι πλούσιες σε σαρδέλα, ένα λιπαρό ψάρι, πολύτιμος σύμμαχος της υγείας μας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό. Τα σταφύλια και οι ντομάτες καλά κρατούν και το φθινόπωρο και είναι πλούσια σε φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Ξέρεις, βέβαια, ότι «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» αλλά μην ξεχνάς και το ρόδι που αρχίζει πια να ωριμάζει τώρα το Σεπτέμβριο. Το ρόδι περιέχει βιταμίνες Α και C αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες που τονώνουν το ανοσοποιητικό.

 

Τέλος, μόλις ο καιρός κρυώσει λίγο μην ξεχνάς τα αφεψήματα με λίγο μέλι. Δώσε του τίλιο, χαμομήλι, φασκόμηλο, θυμάρι με 1 κουταλάκι μέλι. Έχουν αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή