5 μύθοι για την παιδική διατροφή
Πόσο άγχος σου προκαλεί η διατροφή του παιδιού σου;
 

Η ενασχόληση με τη διατροφή των παιδιών, θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι επάγγελμα πλήρους απασχόλησης. Σκέψου τι θα φάνε, πότε θα το ετοιμάσεις, πότε θα πας να αγοράσεις τα υλικά, αν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι, αν θα προλάβεις να τακτοποιήσεις την κουζίνα και αν αυτό που θα δώσεις στο παιδί, αφήνει λεκέδες ή ψίχουλα. Και μέσα σε όλα αυτά, το σημαντικότερο… ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Τελικά, μήπως η διαδικασία της σίτισης των παιδιών προκαλεί ΑΓΧΟΣ; Από την πρώτη στιγμή που το παίρνεις στην αγκαλιά σου προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο για αυτό το μικρό πλασματάκι. Από την πρώτη μέρα της ζωής του και για αρκετά χρόνια μετά, θα νοιάζεσαι για το αν έφαγε τη σωστή ποσότητα και τη σωστή ποιότητα φαγητού. Και καθώς μεγαλώνει και φεύγει από το μπιμπερό θα προσπαθείς να κάνεις το σωστό και να του μάθεις να τρώει στο τραπέζι και να έχει ποικιλία στη διατροφή του, αλλά αυτό είναι ΠΑΙΔΙ, και το πρώτο και δυνατότερο όπλο που έχουν τα παιδιά για να τραβήξουν την προσοχή σου, είναι η ΤΡΟΦΗ.

Ως κλινικοί διαιτολόγοι και μαμάδες, θέλουμε να σε κάνουμε να σκεφτείς λίγο διαφορετικά. Να προσπαθήσεις να κάνεις τις ώρες των γευμάτων πιο διασκεδαστικές και τη ζωή σου πιο ήρεμη, ακόμα και όταν ένα τρίχρονο αρνείται να φάει, αυτό που με τόσο κόπο έχεις ετοιμάσει. Ας δούμε 5 μύθους σχετικά με την παιδική διατροφή και τον ρόλο του γονιού.

#1: Είναι υποχρέωσή σου να κάνεις το παιδί σου να φάει. 

Family Having Meal at the Table

Σε καμία περίπτωση! Είναι υποχρέωσή σου να παρέχεις ποιοτική τροφή στο παιδί σου αλλά δεν είναι υποχρέωση σου να το πιέσεις να φάει. Τα παιδιά έχουν έναν αλάνθαστο διακόπτη όρεξης που όσο πιο νωρίς κατανοήσεις πως αίσθημα της πείνας ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, τις ανάγκες του παιδιού σου, τόσο πιο γρήγορα θα ηρεμήσεις και θα αποκτήσει το παιδί σου υγιή σχέση με την τροφή του.

Τα παιδιά θα φάνε μέχρι να χορτάσουν και θα ξαναφάνε όταν πεινάσουν. Να θυμάσαι πως η όρεξη των παιδιών (όπως και των ενηλίκων) δεν είναι πάντα ίδια, 365 ημέρες τον χρόνο. Αυτό είναι απόλυτα αποδεκτό και είναι και το μεγαλείο του ανθρώπινου οργανισμού. Εσύ το μόνο που έχεις υποχρέωση να κάνεις είναι να παρέχεις ποιοτική τροφή και να βάζεις κάποια όρια στον τρόπο κατανάλωσης της τροφής, όπως για παράδειγμα, πως δεν τρώμε μπροστά την τηλεόραση ή στο τάμπλετ.

#2: Το παιδί μου είναι ΔΥΣΚΟΛΟ στο φαγητό.

Η αλήθεια είναι πως όλα τα παιδιά περνάνε φάση (περισσότερες από μια σίγουρα), που αποκτούν παραξενιές στο φαγητό. Κράτησε την ψυχραιμία σου, φάση είναι και θα περάσει. Μπορείς να διαβάσεις στρατηγικές για να ξεπεράσεις αυτές τις φάσεις, όμως να έχεις πάντα στο μυαλό σου, πως δεν χρειάζεται να δείχνεις στο παιδί σου το άγχος σου για αυτή την κατάσταση.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνεχίζεις να προσφέρεις ποικιλία, χωρίς να πιέζεις και σίγουρα θα εκπλαγείς όταν κάποια μέρα από μόνο του θα ξαναβάλει ποικιλία στη διατροφή του. Μην ξεχνάς, πόσο σημαντικός είναι και ο παραδειγματισμός. Είναι πολύ βοηθητικό να δώσεις το καλό παράδειγμα και να καθίσεις με το παιδί σου σε ένα ήρεμο περιβάλλον και να φας μαζί του, αυτό που του προτείνεις να δοκιμάσει.  

#3: Στο εστιατόριο τα παιδιά επιλέγουν «το παιδικό μενού».

Bowl of French Fries

Το «παιδικό μενού» σε οποιοδήποτε εστιατόριο έχει ελάχιστη ποικιλία. Συνήθως περιλαμβάνει κοτομπουκιές και πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια. Έχεις δοκιμάσει να πας για φαγητό έξω με το παιδί σου και αντί για το κλασικό παιδικό μενού, να παραγγείλεις κάτι που θα επιλέξετε μαζί από τον κατάλογο; Αν κοιτάξεις με «άλλο» μάτι τον κατάλογο, είμαστε σίγουρες πως θα βρεις και άλλες πιο νόστιμες και ενδιαφέρουσες επιλογές από τις κλασικές κοινότυπες κοτομπουκιές.  

#4: Το παιδί μου «τσιμπολογάει».

Brown Chips

Αν σε ένα παιδί δώσεις την ευκαιρία να «τσιμπολογάει» όλη την ημέρα και να μη διακόπτει το παιχνίδι του ή τις άλλες ασχολίες του, τότε εννοείται πως θα την αρπάξει. Πολλές φορές, οι γονείς θεωρούν πως «οποιαδήποτε» τροφή είναι καλύτερη από καθόλου τροφή. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα μπισκοτάκια, τα πατατάκια και τα κρακεράκια δεν είναι το είδος της τροφής που θα ήθελες να δίνεις στο παιδί σου αντί για ένα θρεπτικό γεύμα. Σίγουρα η ενέργεια είναι σημαντική αλλά είμαστε σίγουρες πως θα συμφωνήσεις μαζί μας, για τη σημαντικότητα της θρεπτικής αξίας της διατροφής του παιδιού σου.   

#5: Την ώρα του γεύματος «διδάσκεις» διατροφή

Learning Schooling Text

Βάλε χρώμα στο πιάτο της οικογένειας σου, αλλά μην κάνεις την ώρα του γεύματος, ώρα μαθήματος σχετικά με την καλή διατροφή. Τα καρότα είναι νόστιμα και τα τρώει ο Bugs Bunny δεν είναι ανάγκη να τα φορτώνεις με πληροφορίες για το πόσο σημαντικά είναι για την υγεία των ματιών. Οι έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που τους κάνουν «κήρυγμα» στο σπίτι για την υγιεινή διατροφή, τα παιδιά αποκτούν την εντύπωση πως τα «υγιεινά τρόφιμα» είναι «μπλιάχ». Σερβίρισε το φαγητό και μιλήστε για την ημέρα σας και όχι για το πόσο καλό κάνει στον οργανισμό το μπρόκολο.

Η διατροφή του παιδιού είναι πηγή ΑΓΧΟΥΣ για τους περισσότερους γονείς. Χαλάρωσε και δώσε τη διατροφή την πραγματική της διάσταση. Στόχος είναι να προσφέρεις στο παιδί σου ποικιλία και ποιότητα, τίποτα παρακάτω μα και τίποτα παραπάνω.

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή