13 Μαρτίου 2016
Τυρόψωμο
Αφράτο τυρόψωμο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό κολατσιό για το σχολείο ή μέρος ενός κύριου γεύματος, όπως το βραδινό.
 
Τα υλικά μας
  • 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1/2 κουτ.γλυκού ζάχαρη
  • 1 κυβάκι φρέσκια μαγιά (25γρ.) ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 500γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 3κουτ.σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200γρ.φέτα
  • 100γρ.κίτρινα τυριά (γραβιέρα, κασέρι, gouda, edam) προαιρετικά
  • μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι κλπ.) προαιρετικά

Εκτέλεση
  1. Σε μια λεκάνη, βάζουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε λίγο αλέυρι και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα μέχρι να συγκεντρώσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.
  2. Προσθέτουμε και άλλο αλεύρι, ενώ ταυτόχρονα ζυμώνουμε. Μαζί με το αλέυρι ρίζνουμε και το αλάτι και το λάδι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που οριακά κολλάει στα χέρια μας.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για τουλάχιστον 40 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε στη ζύμη τα τυριά και τα μυρωδικά ζυμώνοντας πολύ απαλά για να πάνε τα υλικά παντού. Κρατάμε το 1/4 της ποσότητας των τυριών για να το ρίξουμε πάνω από τα ψωμάκια μας.
  5. Λαδώνουμε μακρόστενες φόρμες κείκ ή 1 στρογγυλό ταψί και ρίχουμε μέσα τη ζύμη. Πάνω από τη ζύμη πασπαλίζουμε με το τυρί που έχουμε κρατήσει και με λίγη ρίγανη.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς κελσίου με αντιστάσεις πάνω κάτω για 30-35 λεπτά.
1. Μπορούμε να τα βάλουμε σε μικρά ατομικά φορμάκια ή φόρμα muffins, προσαρμόζοντας ανάλογα το χρόνο ψησίματος προς τα κάτω.
2. 1 φέτα τυρόψωμό και 1 αβγό βραστό αποτελούν ένα χορταστικό βραδινό.
3. Μέσα στη ζύμη μπορούμε να προσθέσουμε ελιές χωρίς κουκούτσι.
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή