Σε όλες τις οικογένειες υπάρχουν εκείνοι που δεν τρώνε μαγειρίτσα επειδή τους μυρίζει, και για αυτό εμείς προτείνουμε μαγειρίτσα με μανιτάρια. Δοκίμασε την.
Τα υλικά μας
Για τη σούπα:
250 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε χοντρά κυβάκια
250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε χοντρά κυβάκια
250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε λωρίδες
300 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
100 γρ. ρύζι καρολίνα
1 μικρό μαρούλι (τύπου σαλάτα) - χοντροκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (μπορεί να περαστεί και από τον πολυκόφτη)
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1500 ml νερό και 1 φρέσκο ζωμό λαχανικών ή σε ένα τούλι βάζουμε θυμάρι, δάφνη. μπαχάρι - και τα βράζουμε μαζί και τα αφαιρούμε στο τέλος)
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι (αν και εμείς δεν προσθέτουμε αλάτι, αν χρησιμοποιήσουμε ζωμό λαχανικών)
Για το αβγολέμονο:
Χυμό από 2 λεμόνια
1 κρόκο αβγού
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που έχουμε βάλει λίγο ελαιόλαδο. Μόλις κάψει προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα οποία σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Επειδή είναι αρκετά και δεν θα χωράνε όλα σε μια δόση, καλό είναι να τα σοτάρουμε σε δυο δόσεις.
Κρατάμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και στην ίδια κατσαρόλα, με την ίδια διαδικασία, αλλά σε πιο χαμηλή φωτιά, σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το ζωμό λαχανικών ή το νερό, το μαρούλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ρύζι και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε τον κρόκο του αβγού και τον χυμό από τα δυο λεμόνια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε λίγο από τη σούπα μέσα από την κατσαρόλα και την αδειάζουμε μέσα στο μεταλλικό μπολ με το αβγολέμονο, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με το σύρμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με ακόμα μια κουτάλα από τη σούπα.
Προσθέτουμε το μίγμα σούπας - αβγολέμονου στην κατσαρόλα με τη σούπα - κουνώντας την κατσαρόλα ή ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τον άνηθο και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.