09 Ιανουαρίου 2016
Πίτσα
H ζύμη για πίτσα είναι εύκολη. Φτιάχνοντας τη δικιά μας ζύμη, μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότητα των συστατικών μας και να μετριάσουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε.
 
Τα υλικά μας
 • 25 γρ, φρέσκια μαγιά (στα ψυγεία των super markets)
 • 4κ.σ.ελαιόλαδο
 • 1 κιλό αλεύρι για ζυμώματα
 • 680ml νερό χλιαρό
 • 1κ.γλ. γεμάτο ζάχαρη
 • 1.κ.γλ.αλάτι

Εκτέλεση
 1. Ζεσταίνουμε το νερό τόσο που να το αντέχουμε ευχάριστα στο δάκτυλό μας.
 2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
 3. Μόλις διαλυθεί προσθέτουμε τη ζάχαρη και λίγο αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό.
 4. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το λάδι, το αλάτι και αλεύρι. Το αλεύρι το ρίχνουμε τμηματικά, ενώ ζυμώνουμε. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια ελαστική αφράτη ζύμη.
 5. Όταν έχουμε ρίξει όλο το απαιτούμενο αλεύρι, ζυμώνουμε για 5 λεπτά συνεχόμενα.
 6. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ, ρίχνουμε μέσα λίγο λάδι, το οποίο απλώνουμε στα τοιχώματα και επανατοποθετούμε τη ζύμη μας μέσα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει από 30 λεπτά μέχρι 2-3 ώρες.
 7. Όταν είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε την πίτσα μας. Παίρνουμε απαλά το ζυμάρι μας και το ανοίγουμε με τα χέρια ή με έναν πλάστη (χωρίς όμως να ασκούμε πολύ πίεση), πάνω σε λαδόκολλα.
 8. Τοποθετούμε τα υλικά της επιλογής μας και είμαστε έτοιμοι. Σε αυτό το σημείο βάζουμε τη φαντασία μας να δημιουργήσει.
 9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά, βάζοντας το ταψί στην πιο χαμηλή θέση. Σε φουρνους που διαθέτουν "βαθμίδα πίτσας", ψήνουμε εκεί για 12-13 λεπτά στους 210 βαθμούς.

#tips:

 1. Βάζουμε το ταψί στη χαμηλή θέση του φούρνου για ξεροψημένη βάση.
 2. Ετοιμάζουμε τις πίτσες και μετά ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί, ώστε να δώσουμε λίγο χρόνο στις    πίτσες μας να ξεκουραστούν.
 3. Δεν χρειάζεται να λαδώσουμε το ταψί μας γιατί χρησιμοποιούμε λαδόκολλα ή ακόμα καλύτερα αλέυρι καλαμποκιού, για να γίνει η βάση πιο τραγανή.
 4. Η συνταγή είναι για 2 κλασσικά ταψιά φούρνου.
 5. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούμε κλασσικό σκληρό αλεύρι.
 6. Μετά το ζύμωμα μπορούμε να αφήσουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 20-30 λεπτά και να το ξαναζυμώσουμε για 5 λεπτά ακόμα.
 7. Το ζυμάρι διατηρείται για 24 ώρες στι ψυγείο, και για πολύ περισσότερο στην κατάψυξη.

Καλή επιτυχία!

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή