19 Νοεμβρίου 2016
Σοκολατένιο κέικ
Πιο σοκολατένιο δε γίνεται!
 
Τα υλικά μας

Για το κέικ:

  • 350γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 7γρ. baiking powder
  • 60γρ. κακάο (κανονικό άγλυκο)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 120ml γάλα πλήρες
  • 120ml κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι στραγγιστό
  • 200γρ. βούτυρο (όχι μαργαρίνη)
  • 200γρ. καστανή ζάχαρη
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • Ξύσμα και χυμό 1 πορτοκαλιού

Για το γλάσο:

  • 85γρ. κουβερτούρα υγείας
  • 120ml κρέμα γάλακτος
  • 30ml κονιάκ
  • 30γρ.βούτυρο

 

 


Εκτέλεση
  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα (εξάρτημα του μίξερ).
  2. Μόλις ομεγενοποιηθούν προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ενώ χτυπάμε.
  3. ΠΡοσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  4. Σεένα ποτήρι ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος ή το στραγγιστό γιαούρτι και ρίχνουμε το περιεχόμενο στον κάδο και ανακατεύουμε.
  5. Σε ένα μπολ έχουμε ζυγίσει όλα τα στερεά υλικά και τα έχουμε ανακατέψει. Το περιεχόμενο αυτού του μπολ, το προσθέτουμε σιγά σιγά στον κάδο του μίξερ, ενώ ανακατεύουμε.
  6. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε βουτυρωμένη φόρμα (καλύτερα στρογγυλή διαμέτρου 25 εκατοστών) και ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω για 55-60 λεπτά.
  7. Όταν έιναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
  8. Μπορούμε να σταματήσουμε σε αυτό το στάδιο και να μην προσθέσουμε γλάσο. Το κέικ είναι πεντανόστιμο και ΠΛΟΥΣΙΟ και έτσι.

Αν συνεχίσουμε τη διαδικασία με το γλασάρισμα.

  1. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος. Όταν ζεσταθεί καλά, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια.
  2. Ανακατεύουμε καλά, με σπάτουλα σιλικόνηςμέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο (για να γυαλίσει το γλάσο) και το κονιάκ (για να δώσουμε ισιαίτερη γεύση) και ανακατεύουμε.
  4. Όταν έχει κρυώσει καλά το κέικ, περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας και σερβίρουμε.

#tips:

1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Το άρωμα όμως δεν είναι το ίδιο.

2. Το κλειδί της σωστής διατροφικής συμπεριφοράς είναι το ΜΕΤΡΟ και όχι η ΣΤΕΡΗΣΗ.

3. Επιλέγουμε όσο γίνεται πιο φυσικές πρώτες ύλες.

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή